• BIST 100

    10739,6%0,9
  • DOLAR

    32,22% 0,13
  • EURO

    35,02% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2501,76% -0,34
  • Ç. ALTIN

    4013,31% 0,00

G-20`nin Daha Kapsayıcı Olması Gerekiyor

G-20`nin Daha Kapsayıcı Olması Gerekiyor

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 2015 yılında G-20`nin dönem başkanlığını devraldığında Türkiye`nin G-20`nin rolünü, ekonomik iş birliğinin ötesine taşıyacağını ve karar alma sürecinin, Avrupa`nın doğusundaki mülteci krizi,

Jane Wardell

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye`nin 2015 yılında G-20`nin dönem başkanlığını devraldığında düşük gelirli ülkelerin daha fazla söz sahibi olmalarını sağlayacaklarını söyleyerek, G-20 forumunun daha kapsayıcı olması çağrısı yaptı.

Davutoğlu ayrıca Türkiye`nin G-20`nin rolünü, ekonomik iş birliğinin ötesine taşıyacağını ve karar alma sürecinin, Avrupa`nın doğusundaki mülteci krizi, Afrika`daki Ebola salgını ve Orta Doğu`da terör gibi konuları da kapsayacak şekide genişleteceğini ifade etti.

Davutoğlu, hafta sonu G-20 Liderler Zirvesi`ne katılacağı Brisbane`deki konferansta yaptığı konuşmada, 'Dönem başkanlığımız boyunca herkesin sesi olmak istiyoruz.' dedi.

Türkiye`nin daha kapsayıcı gündemi, kolektif küresel ekonomik büyümeyi ilave olarak yüzde 2 oranında artırma vaadiyle dar bir gündem uygulamaya koymaya çabalayan şu anki ev sahibi ülke Avustralya`nın görüşü ile çelişiyor.

Davutoğlu, Türkiye`nin bu hedefe ulaşmada çaba göstermeye devam edeceğini söyledi ancak grubun toplantısında jeopolitik meseleler hakkında konuşmanın önemine vurgu yaptı. Davutoğlu, 'Eğer G-20`nin gündemi yalnızca mali konularla sınırlı olursa o zaman G-20 faaliyet gösteremez, uluslararası meşruiyeti olamaz.' şeklinde konuştu.

Davutoğlu aynı zamanda, karbon emisyonlarını kontrol altına almak amacıyla BM himayesinde bir hedefin kabul edilmesinin mecbur olduğunu söyleyerek iklim değişikliği konusunda da şu anki Dönem Başkanı Avustralya`dan ayrılıyor. Avustralya, iklm değişikliği meselelerini G-20 gündeminin dışında tutmaya çabalamıştı.

Washington ve Avrupa ile ilişkileri Suriye ve Irak`ta İslam Devleti militanlarına karşı öncü bir rol alma konusundaki isteksizliği dolayısıyla gerilen Ankara, dönem başkanlığını aralık ayında devralacak.

Yine de Türkiye`nin gelişmekte olan piyasaların bakış açısından gruba etkin bir şekilde önderlik etme fırsatı bulunuyor.

Davutoğlu ayrıca ticaret ve altyapı gibi mali meselelerin, Suriyeli mültecilerin Türkiye`ye akını ve terörizm gibi çeşitli jeopolitik meselelerle bağlantılı olarak gelecek yıl gündemin ilk sıralarında yer alacağını belirtti.

Davutoğlu, 'Üç yılda Suriyeli mülteciler için 4,5 milyar dolar harcadık.' dedi. (İngiliz Haber Ajansı Reuters - 14 Kasım 2014)



22.6° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor