G7 protestosuna Alman polisinden sert müdahale

G7 protestosuna Alman polisinden sert müdahale

Almanya`nın Bavyera eyaletindeki Elmau Otel`de başlayan 2 günlük G7 zirvesi dün Garmisch-Partenkirchen kasabasında binlerce kişi tarafından protesto edildi. Otele giden yolu kapatan 50 kadar gösterici göz altına alındı.

 

Almanya`nın Krün şehrindeki Elmau Oteli`nde düzenlenen G7 Zirvesi`nin ilk gününde zirve karşıtları gösteriler devam etti. Otele giden yolu kapatan yaklaşık 50 kadar gösterici polis tarafından gözaltına alındı. Ellerinde G7 Zirvesi`ne katılan liderlerin fotoğraflarının bulunduğu balonlar taşıyan göstericiler, üzerilerinde `Fakirliğe karşıyız` yazan dövizler taşıdı.

Diğer taraftan Alman polisi yapmış olduğu açıklamaya göre sarayın doğu tarafından saraya giden yolu kapatan 20 kadar gösterici de dağıtıldı. Göstericilerin yol kapatma eylemi yaklaşık 20 dakika sürdü.

Dün de NATO`nun Ukrayna üzerinden yayılmasına karşı çıkan ve aralarında Honduras ile Avusturya gibi ülkelerden protestocuların da olduğu 7.500 eylemci, Alman polisinin sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.

`G7`yi durdur` hareketi üyesi Simon Ernst 'Bizler her yıl sıradan halkın daha da fakirleşmesine yol açan küresel kapitalizmi protesto ediyoruz. Burada İtalya`yı da, Yunanistan`ı da, Almanya`yı da temsil ediyoruz. Kapitalist ve baskıcı bu zirveye karşı uluslararası bir grubu temsil ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Aktivist Gustavo Wagner ise G7 zirvesine ABD Başkanı Barack Obama`nın katılımına da atıf yaparak şu yorumda bulundu: 'NATO Ukrayna üzerinden genişlemek ve yayılmak istiyor. Bu yüzden Kiev`deki siyasi sistemi, AB ve NATO yararına olacak şekilde değiştirdi' dedi. Wagner ayrıca, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı`nın (NSA) Avrupa`da casusluk yapması gibi önemli meseleler söz konusu olduğunda halkın küresel politikada şeffaflık talep ettiğini vurguladı.

Protestocular, G7 zirvesinin maliyetinin ev sahibi ülke Almanya`ya getireceği yükten de şikayetçi olurken, ABD ve Avrupa ülkeleri arasında 2018`de hayata geçirilmesi planlanan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı`na (TTIP), Avrupa ekonomilerine ABD lehine zarar vereceği düşüncesiyle karşı çıktıklarının da altını çizdi.

Eylemciler ayrıca, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada ve ABD ülkelerinin katılacağı G7 zirvesi için Bavyera`ya gelen liderlerin rotasını da engellemeye çalıştı.

Alman polisi ise eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Emniyet güçleri ve eylemciler arasında arbede yaşanırken, bir polis memuru ve bir protestocu yaralandı.

50 KİŞİLİK ‘BUTİK’ GÖSTERİYE VERİLEN İZİN İPTAL EDİLDİ

Öte yandan Münih İdare Mahkemesi`nin G7 Zirvesi`nin yapılacağı Elmau Şatosu`na yakın mesafede sadece 50 kişinin katılımıyla bir `mini gösteri` düzenlenmesi için cuma günü verdiği izin de dün Bavyera İdare Mahkemesi`nce iptal edilmişti.

Mahkeme `göstericilerin otelin önünde belirlenen protesto alanına polis araçlarıyla taşınmayı kabul etmemelerini` kararına gerekçe olarak gösterdi. Göstericilerin Elmau Şatosu`na yaya olarak gitme talebini ise mahkeme güvenlik gerekçesiyle reddetti.

MERKEL, MİNİ GÖSTERİYE `DEMOKRASİNİN ZENGİNLİĞİ` DEMİŞTİ

Alman lider Merkel, Elmau Şatosu’nun görüş ve duyma mesafesinde düzenlenecek ‘mini’ gösteri için ‘demokrasinin zenginliği’ ifadesini kullanmıştı. Ancak bu son kararla tüm protesto gösterileri hükümet ve devlet başkanlarının görüş mesafesinin dışına çıkarılmış oldu. Zira halihazırda protestocuların yürüyüş güzergahı Elmau Şatosu`nun kilometrelerce uzağından geçiyor.

16 KİLOMETRELİK GÜVENLİK ŞERİDİ

Liderleri korumak amacıyla alınan yoğunluk güvenlik önlemleri kapsamında zirve için bölgede 25 bin polis memuru görevlendirilirken, Elmau Sarayı`nın çevresine de 16 kilometre uzunluğunda güvenlik şeridi çekildi.

G8 grubu, Rusya`nın Kırım ve Ukrayna tutumunu protesto eden ülkelerin 2014`te Soçi`deki liderler zirvesine katılmama kararı alması üzerine G7 formatına dönmüştü. G7 liderleri geçen yıl Brüksel`de Rusya olmadan zirve düzenlemişti.

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading