• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Gaziantep 350 Bin Mülteciyi Ağırlıyor

Gaziantep 350 Bin Mülteciyi Ağırlıyor

Türkiye bugün, on yıl önceki Türkiye değil. Gerçekleştirilen büyük başarılar sadece ekonomi, siyaset, endüstriyel ilerleme veya turizm ile sınırlı değildir. Büyük bir ilerlemenin kaydedildiği turizm sektörü, Türkiye´nin milli gelir

 

Türkiye bugün, on yıl önceki Türkiye değil. Gerçekleştirilen büyük başarılar sadece ekonomi, siyaset, endüstriyel ilerleme veya turizm ile sınırlı değildir. Büyük bir ilerlemenin kaydedildiği turizm sektörü, Türkiye´nin milli geliri açısından önemli bir kaynaktır ki bu bağlamdaki ilerleme, onu küresel turizmin rotası haline getirmiştir.

Türkiye bugün Araplarla ilişkilerini sıkılaştırmayı geçmişteki herhangi bir dönemde olduğundan daha çok istemekte ve Arap dünyası ile ortaklıklar inşa etmeyi arzulamaktadır. Arap dünyasında ise Türkiye´yi harekete geçiren bu gayret yok.

Türkiye´nin Arap dünyası ile ilişkilerini sıkılaştırma konusundaki bu özen ve arzusu, dikkatimizi çekti. Bu özen ve arzuyu ortaya koyan çok sayıdaki Türk yetkiliyle görüşme imkânımız oldu. Nitekim Türkiye hükümetinin son zamanlarda misafir ettiği basın heyeti içinde yer aldık. Bu vesileyle Suriye sınırında yer alan Gaziantep kentini ve Suriyeli kardeşlerimizin kaldığı mülteci kampını ziyaret etme fırsatımız oldu. Türk yetkililerin ifadesiyle kampta kalanlar Türkiye halkının ve devletinin “misafiri” olarak kabul ediliyor. Ayrıca Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin 563. yıldönümünün kutlandığı İstanbul kentini de ziyaret ettik.

Ziyaret, başkent Ankara´da son buldu. Ziyaretçi heyeti Ankara´da çok sayıda devlet müessesesini ziyaret etti ve Kazan Belediye Başkanı´nın misafiri olduk.

--Gaziantep--

“Ali Yerlikaya” kentindeki hizmetlerin -ki buna Suriyeli mülteciler konusundaki hizmetler de dahil- geliştirilmesi için gece gündüz çalışan isimlerden biri. Kendisiyle makamında bir araya geldim.

Yerlikaya, “Türkiye hükümeti, Suriyeli kardeşlerimizin misafir edilmesi için 10 milyar doları aşkın bir meblağ harcadı ancak bu bağlamda yurtdışından bize gelen para 500 milyon doları geçmedi. Önemli değil. Biz kimseden destek beklemiyoruz. Bu bizim kardeşlerimize karşı görevimiz. Suriyeli kardeşlerine yardım eden çokça insan var. Biz bununla gurur duyuyoruz. Bu, kenetlenmenin ve yekvücut olmanın kanıtıdır.” diyor.

Yerlikaya ayrıca şöyle konuştu: “Sadece Gaziantep´te 350 bin Suriyeli mülteci var. Bunlardan 46 bini kentteki beş kampta kalmakta, geri kalanlarsa kentte yaşamaktadır. Mülteciler kentin okullarında eğitim almaktalar. Nitekim okullarda sabahları Türk öğrencilere akşamları ise Suriyeli öğrencilere ders verilmektedir. Gaziantep´teki okullarda 80 bini aşkın Suriyeli öğrenci eğitim almaktadır.”

Suriyeli mültecilere iş imkânı sağlanması konusundaki bir soruya ise şu cevabı verdi: “Engel olmuyoruz. Kentte oturma izni olanlara ruhsat veriyoruz ve herhangi bir engel söz konusu olmadan çalışmalarına izin veriyoruz. Sadece bunu ve çalışma yerlerini bilmek istiyoruz. Bunlar olağan prosedürler.”



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor