Gazprom İtalyan Eni´ye de akışı durdurdu

Gazprom İtalyan Eni´ye de akışı durdurdu

Rusya bu kez İtalya´nın enerji şirketi Eni´ye gaz akışını askıya aldı. Gerekçe olarak eylül ayı sonunda Avusturya´da yapılan yasal değişiklikler gösterilirken “Gazprom, sorunu İtalyan alıcılarla çözmeye çalışıyor” denildi.

 

Rusya bu kez İtalya´nın enerji şirketi Eni´ye gaz akışını askıya aldı. Gerekçe olarak eylül ayı sonunda Avusturya´da yapılan yasal değişiklikler gösterilirken “Gazprom, sorunu İtalyan alıcılarla çözmeye çalışıyor” denildi.

Rus enerji şirketi Gazprom´un, Avusturya´daki nakil sorununu öne sürerek İtalyan Eni şirketine gaz dağıtımını askıya aldığı belirtildi.

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre; İtalya´nın enerji şirketi Eni´den yapılan açıklamada, “Gazprom, Avusturya üzerinden gaz taşımacılığının imkânsız olduğunu öne sürerek talep edilen teslimatı onaylayamadığını söyledi” dendi. Gazprom´dan gelen açıklamada ise karara gerekçe olarak, eylül ayı sonunda Avusturya´da yapılan yasal değişiklikler gösterildi ve “Gazprom, sorunu İtalyan alıcılarla çözmeye çalışıyor” denildi. Eni, Gazprom´un kendilerini teknik sorundan haberdar ettiğini ve bu durumun en erken pazartesi günü çözüleceğini bildirdiğini açıkladı.

Rusya-Ukrayna savaşı öncesinde İtalya, tükettiği gazın yüzde 95´ini ithal ediyordu ve bunun yaklaşık yüzde 45´i Rusya´dan geliyordu. Draghi, İtalya´nın Rusya´ya olan bağımlılığını haziran ayı itibarıyla yüzde 25´e indirirken, yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak için diğer gaz üreticileriyle de yeni anlaşmalar imzaladı. Gazprom´un açıklamasına karşılık olarak, Avusturya´daki düzenleyici kurum E-Control de yürürlüğe giren yeni kuralların piyasa aktörleri tarafından aylardır bilindiğini ve herkesin yükümlülükleri yerine getirmek için gerekli önlemleri almasını beklediklerini ifade etti.

YENİ LİDERDEN ENERJİ MESAJI

S&P Global Commodity Insights´a göre, Avrupa gaz fiyatları Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarının sabote edildiği iddiaları ve Gazprom´un tüm Ukrayna transit geçişlerini yakında durdurabileceğine yönelik açıklamalarla 30 Eylül´de düştü. Rusya´dan İtalya´ya gaz akışının durduğu gün, İtalya´nın yeni lideri Giorgia Meloni de enerji krizine ilişkin açıklamada bulundu. Cuma günü Avrupa enerji bakanları arasındaki müzakerelere dikkat çeken Meloni, “Avrupa´da ortak bir çözüme ulaşmak için ulusal çıkarlarla hareket edilmesi gerektiğini söylediğimizde, bunu popülist olduğumuz için söylememiştik. İtalya, ulusal çıkarlarını savunmaya geri dönmeli. Bu, Avrupa´ya karşı olumsuz bir tutum değil, kendimize karşı olumlu bir tutum anlamına geliyor. Ulusal çıkarlardan başlamalıyız çünkü diğerleri bunu yapıyor” dedi.

 

 



Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.

Dünya

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.

Dünya

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, artan kuraklık riskine karşı modern sulama sistemleri, yapay zeka destekli projeler ve baraj yatırımlarıyla önlemler almaya devam ediyor.

Yaşam

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Yükleniyor