• BIST 100

    10336,50%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,08
  • EURO

    34,70% -0,16
  • GRAM ALTIN

    2400,45% -0,35
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24

´Gazprom Türk pazarından çıkacak ancak Rus gazı Türkiye´de kalacak´

´Gazprom Türk pazarından çıkacak ancak Rus gazı Türkiye´de kalacak´

Ekspert Online sitesi, Türkiye´ye Rus gazını ithal eden Enerco ve Avrasya şirketlerindeki yüzde 60´lık kontrol hisselerini yöneten Promak şirketinden çıkmaya yönelik görüşmelerde sona geldiği öne sürülen Gazprom´un, artık Türkiye il

 

Rusya merkezli Ekspert Online internet sitesinde yer alan bir analizde, Enerco ve Avrasya şirketlerindeki yüzde 60´lık kontrol hisselerini elinde bulunduran Gazprom´un, Promak´ın bünyesinden ayrılacağı ve Türkiye ile artık sadece ihracatçı firma sıfatıyla çalışacağı belirtildi. 

Gazprombank´ın, 2004 yılında Gazprom´a ait Gazprom Germania şirketi Bosphorus Gas´in yüzde 40´ını satın alarak hisselerinin oranını yüzde 71´e çıkardığı ve 2014 yılında, sahip olduğu hisselerin yönetimi için Akfel Holding´le birlikte Promak´ı kurduğu hatırlatılan analizde, Türkiye Rusya ilişkilerinin 2015´te gerilediği, bu durumun gaz sektörüne de yansıdığı ifade edildi.

´15 TEMMUZ´UN ARDINDAN AKFEL´E KAYYUM ATANMASI GAZPROMBANK´TA ŞÜPHE UYANDIRDI´

Türkiye´nin, Gazprom´a Akgel Gas´in yüzde 50´sini satın alma hakkı vermemesi nedeniyle Gazprombank´ın 2016 yılında Promak´taki hisselerini Akfel Holding´e satma kararı aldığını belirten yazıda, 'Ancak satış gerçekleşmedi. 15 Temmuz´daki başarısız darbe girişiminin ardından Akfel ulusallaştırıldı. Fetullah Gülen´in yapısını finanse etmekle suçlanan şirkete kayyum atandı. Gazprombank içinse böyle bir şirketin hissedarları arasında bulunmak şüpheli bir hal aldı' denildi.

´TÜRK PAZARI, SİYASİ GELİŞMELER NEDENİYLE ÖNGÖRÜLMEZ BİR HAL ALDI´

2015 yılında gaz fiyatlarını yüzde 10.25 oranında düşürülmesi sonrasında Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle Bosphorus Gas´in sadece 2016 yılında yaklaşık 100 milyon euro´luk kayıp yaşadığına da dikkat çeken site, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev´in 'Siyasi gelişmeler nedeniyle öngörülemez bir hal alan Türk pazarı, liranın değer kaybetmesi sonucunda cazibesini kaybetti. Türkiye´de özgür gaz pazarı olmadı ve şu anda da yok' şeklindeki sözlerini de hatırlattı.

´TÜRK PAZARINDAN ÇIKIŞ, GAZPROM´UN LEHİNE OLUR´

Analizin sonunda, uzmanların, Türk pazarından çıkmanın, fiyat konusundaki ihtilaflarla ilgili görüşmelerde Gazprom´un elini güçlendireceğinden ötürü, Gazprom´un çıkarına olacağı görüşünde olduğu belirtildi.

Kommersant gazetesi, Rus enerji şirketi Gazprom´un Türkiye iç pazarından tamamen çekilebileceğini daha önce öne sürmüştü. Bu yöndeki haberleri yorumlayan Gazprom Sözcüsü Sergey Kupriyanov, Türkiye´deki doğalgaz tüketicileriyle işbirliği için farklı alternatifler üzerinde durduklarını söylemişti.



20.8° / 14.1°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor