• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Gazze Boşalıyor

Gazze Boşalıyor

İsrail`in, Gazze`nin kuzeyine yönelik operasyonunu devam ettireceğini açıklayıp bölgenin `tahliye edilmesi` uyarısını yapmasının ardından binlerce Gazzeli evlerini terk etmeye başladı. BM, yaklaşık 4 bin kişinin sığınaklara gittiğini

Harita, Gazze açıklarında bulunan zengin doğalgaz kaynaklarını gösteriyor...

Hava saldırılarına devam edeceğini söyleyen İsrail ordusunun, Gazze`nin kuzeyine yaptığı 'Bölgeyi tahliye edin' uyarısının ardından binlerce Gazzeli evlerini terk etmeye başladı.

Birleşmiş Milletler (BM), yaklaşık 4 bin kişinin geçici barınaklara sığındığını belirtti. İsrail`in 8 Temmuz`dan bu yana Gazze`ye yönelik sürdürdüğü hava saldırılarında ölenlerin sayısı 160`ı aştı.

AFP haber ajansına göre BM sözcüsü Robert Turner, 'Her bir dakika yeni gelenler oluyor. Çoğu Gazze`nin kuzeyinden kaçıyor' dedi.

Sözcü, BM`nin 35 bin kişiyi barındırabilecek kapasitesinin bulunduğunu söyledi.

İsrail donanmasına bağlı komandolar da Gazze`nin kıyısındaki roketatar sahasına Pazar günü erken saatlerde kara operasyonu düzenledi. İsrail ordusu gece boyunca da Gazze`ye yönelik saldırıların şiddetini arttırdı.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun`dan `Filistin`in BM uluslararası koruma sistemine girmesini` isteyeceğini söyledi.

Gazze`de Birleşmiş Milletler`in sığınak olarak kullandığı bir okula sığınan Ümriyad el Attar, BBC`ye 'Bu gece havadan ve karadan bize doğru gelişigüzel ateş açıldı. Herkes hedefindeki vuruyordu. Bize doğru da ateş açıldı. Biz de kaçtık. [İsrail] bizi uyardı, sonra da bizi hedef aldı. Bugün de havadan bize mektuplar atıp evlerimizi terk etmemizi istediler' dedi.

İsrail ordusu da Beyt Lahiya`da bu sabah sivillere havadan bölgeyi tahliye etmeleri ve güvenli yerlere sığınmaları yönünde bildiri attıklarını doğruladı.

Birleşmiş Milletler yardım kuruluşu sözcüsü Chris Gunness, yerel saatle Pazar sabahı 10.30`da 4 binden fazla Gazzelinin BM`nin sekiz farklı üssüne sığındığını söyledi.

Çift vatandaşlığa sahip yaklaşık 800 Filistinli`nin de İsrail`in Erez Geçişi`nden Gazze`yi terk ettiği bildirildi.

Ordu açıklamasında, 'Gazze`de sivillere zarar vermek istemiyoruz, ama siviller de Hamas teröristlerine ve yapılarına yakın bölgelerde bulunmanın çok tehlikeli olduğunu bilmelidirler' dendi.

İsrail`in Gazze`ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı çoğu sivil 160`ı geçerken İsrail`de can kaybı yaşanmadı.

İsrail`in Pazar sabahı erken saatlerde Gazze`de `roketatar sahası` olduğunu belirttikleri bölgeye düzenledikleri ilk kara operasyonunda 4 İsrail askeri yaralandı, Hamas ise İsrail askerlerinin kıyıdan düzenledikleri operasyonda karaya çıkamadıklarını söyledi.

Netanyahu: Sivil ölümlerinden Hamas sorumludur

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, bugün kabine konuşmasında Gazze`ye yönelik operasyonların `devam edeceğini` söyledi.

Netanyahu, 'İsrail ordusu her türlü olasılığa karşı hazırlıklı. Operasyonun ne zaman sona ereceğini bilmiyoruz. Çok uzun zaman alabilir. Desteğinize ve disiplininize ihtiyacımız var' dedi ve ekledi:

'Hamas Gazzelileri kalkan olarak kullanıyor ve Gazzelilere felaketi getiriyor. Bu nedenle, bizim de üzüntü duyduğumuz Gazze`deki sivil kayıplarından Hamas ve ortakları sorumludur.'

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İsrail ve Gazze Şeridi arasında `acil olarak ateşkes sağlanması` uyarısında bulunurken, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de Gazze`deki şiddetin `derhal sona ermesi` çağrısı yaptı.

İsrail ordusunun bu sabah erken saatlerde düzenlediği Gazze kıyısına yönelik `kısa ve geçici` olduğunu söyledikleri operasyonda, roketatar tesisinin hedef alındığı belirtildi.

İsrail ordusu sözcüsü Peter Lerner, bugün yaptığı açıklamada 8 Temmuz`dan bu yana İsrail`in Gazze`ye 1300`den fazla hava saldırısı düzenlediğini, Gazze`den de İsrail`e 800 füze fırlatıldığını söyledi.

İsrail gece boyunca da Gazze`ye yönelik en şiddetli hava saldırılarından birini gerçekleştirdi. Filistinli emniyet müdürü Tayser el Batş`ın evinin hedef alındığı saldırıda en az 17 Filistinli hayatını kaybetti. El Batş`ın da ağır yaralandığı bildirildi. 



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor