Tarih: 17.05.2017 21:04

Geleceği Birlikte İnşa Edyoruz

Facebook Twitter Linked-in

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Eski çağlardan bu yana ticaret yolları çok önem taşır; bu yollar her süreçte kültürlerin yayılmasını sağlamıştır hatta şimdilerdeki küreselleşme sürecinde son derece önemli rol oynamaktadır. Tarihi İpek Yolu geçmişte ulaşım ve ticarette iki büyük kıta olan Asya ve Avrupa´yı birleştirmekte rol oynadı. Bundan dolayı İpek Yolu birkaç yüzyıldan bu yana sürekli Doğu ile Batı arasında köprü oldu. Asya ve Avrupa´nın kavşağında yer alan Türkiye´nin eşsiz coğrafi konumu onun tarihte İpek Yolu üzerindeki ilk ülkelerden biri olmasını sağladı.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sayın Şi Cinping, 2013 yılında “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21. Yüzyıl Deniz Üzerinden İpek Yolu”nun (Bir Kuşak Bir Yol) kurulmasını ve bu çerçevede Tarihi İpek Yolu´nun yeniden canlandırılmasını önerdi. Türkiye de bu girişimi aktif olarak destekleyeceğini açıkladı.

İki büyük kıta Asya ve Avrupa´yı birbirine bağlayan ticaret yolunda eşi ve benzeri olmayan bir konuma sahip Türkiye, “Bir Kuşak Bir Yol” projesinin başarıyla uygulanmasında kilit öneme sahip. Amaç ise altyapı, ulaşım, yatırım, enerji ve ticarette geniş kapsamlı bir ağ kurmak.

Asya ve Avrupa kıtalarının ticari ilişkileri şimdilerde olabildiğince hızlı bir gelişme ve derinleşme sürecinde. Devlet Başkanı Şi´nin bunun geri planında teşvik ettiği “Bir Kuşak Bir Yol” önerisi, Türkiye-Çin stratejik iş birliği ilişkileri bakış açısı yönünden çok önemli. Türkiye´nin “Orta Koridor” projesi, Türkiye´den başlayarak Gürcistan ve Azerbaycan´a, Hazar Denizi´ni aşarak Türkmenistan, Kazakistan, Afganistan ve Pakistan´a en sonunda da Çin Halk Cumhuriyeti´ne ulaşıyor. Bu proje, Tarihi İpek Yolu´nu yeniden canlandırma planının en önemli bölümlerinden biri. Biz, Çin´in kurulmasını teşvik ettiği “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” önerisi ile ülkemizin “Orta Koridor” projesinin birbirini tamamladığını gördük. Biz bu projelerin, Çin ile iş birliğimizi güçlendirmesini umuyor ve bunun gelecek yüzyıllarda yapılacak ticarete yön vermesini istiyoruz.     

Bundan dolayı biz iki ülke 14 Kasım 2015´te düzenlenen G-20 Antalya Zirvesi sürecinde, “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı” ve “21. Yüzyıl Deniz Üzerinden İpek Yolu” önerilerinin ilerletilmesi ve “Orta Koridor” planıyla ilişkilendirilmesi için mutabakat zaptı imzaladık; iki ülke arasındaki ikili iş birliğinde böylece çok önemli bir adım atılmış oldu.    

“Orta Koridor” projesini, “Bir Kuşak Bir Yol” önerisinin önemli bir parçası yapmak için Türkiye, “Orta Koridor” ile ilgili bir dizi önemli projeler hayata geçirdi. Bunlardan biri olan “Bakü-Tiflis-Kars” demir yolu projesi, birkaç ay içinde hizmete girecek. Bu “Orta Koridor”un kilit noktalarından birinin tamamlanmak üzere olduğu anlamına geliyor.

Bu önemli projelerin kilit ülkesi olanTürkiye bu hedefe ulaşmak için ülke genelinde ivedilikle birçok altyapı yatırımı başlattı. Örneğin: İstanbul Boğazı´ndaki üçüncü köprü… Sultan Selim Köprüsü sorunsuzca tamamlandı, İstanbul Boğazı´ndan geçen Marmaray Tüneli henüz açıldı, Çanakkale Boğazı´ndaki Çanakkale 1915 Köprüsü´nün temeli atıldı. Bütün bu kara ve demir yolları, lojistik üsler ve iletişim tesislerinin hepsi “Orta Koridor” projesinin somut yansımalarıdır.

Türkiye ile Çin´in ekonomisi hızlı, verimli ve enerjik bir şekilde gelişmektedir. Biz iki ülkenin bu muhteşem projelere birlikte katılarak ve ortak çaba göstererek bütün alanlarda fayda sağlayacağına inanıyoruz.

Bir atasözü şöyle der: “Geleceğin bütün çiçekleri bugünün tohumları içindedir.” Biz, iki ülke hükümetleri şimdilerde nesillerimizin sonraki dönemlerde yeni bahçelerin temellerini atması için tohumlar ekiyoruz.

Ben, iki ülke diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 50. yıl dönümü olan 2021 yılında, iki ülke arasındaki yeni iş birliğinin sürekli meyve vermeye devam edeceğine inanıyorum. Bu fırsat vesilesiyle benim değerli arkadaşım Sayın Şi Cinping´e yakın dostluğu için teşekkür ediyor, dost Çin halkına içten selam ve saygılarımı iletiyorum.( Huanqiu Shibao,Çin Halk Cumhuriyeti-12.05.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —