Geleceğin arabaları sürücüye ihtiyaç duymayacak

Geleceğin arabaları sürücüye ihtiyaç duymayacak

Yoğun bir otobanda araba kullanıyoruz. Hızımız saatte 70 kilometre ve direksiyonda kimse yok. Otomobil kendini sürüyor.

Yoğun bir otobanda araba kullanıyoruz. Hızımız saatte 70 kilometre ve direksiyonda kimse yok. Otomobil kendini sürüyor. İlk soru; güvende miyiz? Bir sonraki ise 10 yıl sonra sürücü kelimesi hala kullanılıyor olacak mı? Otonom araç teknolojisini geliştiren öncü firmalardan Volvo üretimi araba test sürüşüne çıktı. 
Aracı Volvo Grubu, Araştırmacı Mühendislerinden Daniel Tidholm: “Çevrede seyir eden otomobilleri çok iyi algılayan bir araç. Öndeki arabayla her zaman mesafesini koruyor. Trafiği izliyor bu açıdan kendimi güvende hissediyorum. Gerçekten kendi sürücülüğümden daha güvenli” sözleriyle anlatıyor.

Volvo üretimiyle hemen hemen aynı olan Audi prototipi de eller serbest sürüş özelliğiyle dikkat çekiyor. İki Alman markası da daha önce otonom sürüşü denedi. Şimdi ise araçlarını oto pilotun yanı sıra başka teknolojilerle de uyumlu hale getiriyorlar.

Volkwagen Grubu Mekanik Mühendisi Birthe Finkendey: “Her şey yolundaysa, mesela 130 kilometreden daha hızlı kullanmıyorum, otoyolun da limiti belli, herkes şeridinden gidiyor ve tehlikeli bir durum yoksa, o zaman oto pilotu devreye sokuyorum. Zaten oto pilot devreye girebilir mesajı da geliyor bana. Direksiyondaki iki butona basmamla harekete geçiyor” diyerek otonom sürüş keyfini anlatıyor.

Bir Avrupa araştırma projesi olan otonom araçlar aynı zamanda yollarda ne olup bittiğini sensörleriyle izliyorlar. Trafiğin mevcut hızına göre hareket ediyor, manevralarına karar veriyorlar.

Volvo Grubu, Araştırmacı Mühendislerinden Daniel Tidholm:

“Sağ şeride geçmek istiyorum ve sağ pedala iki kere basıyorum. Sensörler o tarafı kontrol ediyor güzel bir aralık bulup direksiyonu sağa kırıyor. Uygun aralık bulunduğunda sinyal verip hız artırılıyor.”

Elbette otonom araçlar hala geliştiriliyor ve sürücünün arabayı kullanmasa bile acil durumlar için direksiyon başında olması gerekiyor. Avrupalı otomobil üreticileri kendi kendini sürüş özelliği taşıyan araçları geliştirmek için var gücüyle çalışmalar yürütüyor.

Otonom araçlar belli sayılarda kamera ihtiva ediyor, radarları var ve sensör teknolojisiyle çevrelerinde olup biten her şeyi algılıyor. Arabanın içindeki bilgisayara tüm veriler iletiliyor ve otonom beyin ne yapacağına anında karar veriyor.

Aracın beyni başka beyinlerle de iletişime geçiyor. Özetle otonom araçlar Nesnelerin İnterneti teknolojisini kullanıyor. Bu da yol sinyalizasyonları, çevredeki araçlar ve seyir halindeyken yakınında duran her akıllı aygıtla iletişime geçebiliyor demek.

Otobanlarda kontrolü ele alan araçlar şimdilik yoğun trafiğe sahip şehir içi sokaklarında sürüş özelliği sağlamıyor. Beklenmeyen ani değişimlerin sıkça yaşandığı sokaklarda sürücü arabasını kendi kullanıyor. Ama gelecekte çevresindeki araçlarla konuşabilen nesnelerin internetine dayalı bir gelecek çok yakın.

Ancak Volkswagen Grubu Araştırmacılarından Aria Etemad, tamamen otonom sürüşün tehlikeleri olduğunu ama gelecek yıllarda tamamen güvenli seyirin sağlanacağını belirtiyor:

“Şehir hayatında yalnızca aracınıza güvenemezsiniz. Ama gelecekte daha fazla sensörle, lazer yazıcılarla iletişime geçen, tüm araçların sürücüsüz gittiği, birbirleriyle bağlantıya geçtiği ve insanların hangi yollardan karşıya geçtiğini ön gören bir sistem yaratılabilir. Bu bilgiler ilk kullanılan araçla paylaşılır, alıcıların dışında da otomobilin bilgi depolaması sağlanabilir.”

ParisTech De Mines Üniversitesi araştırmacıları otomatik arabaların manevralarını kontrol edebilemesi için bir algoritma ürettiler. Bu sayede trafikte araçların hızlanıp yavaşladığını araç önceden anlayabilecek.

Bu sistemde kendini kullanan araçlar birbiriyle iletişime gerçek sollama yapabilecekler. Şu an gerçek hayatta henüz mümkün değil ama araştırmalar devam ediyor.

Otomasyon sürücülerine yolculuk esnasında boş zaman tanıyacak, kitap okumalarına oyun oynamalarına olanak sağlayacak. Peki ya acil bir durumda?

İsveç Gothenburg´da bu problem için uyarıcı alarm sistemi geliştirildi.

Volvo Grubu araştırma ekibinden Mikael Söderman: “Burada kontrol ettiğimiz sürücünün reflekslerinin ne kadar hızlı olduğunu araştırıyoruz. Kontrolü ele alırken ne kadar çevik ve nasıl davranacak? Direkt direksiyonu mu kıracak, yoksa yavaşlamayı mı seçecek?” sözleriyle trafikte meydana gelen sürprizler halinde sürücünün tepkimelerinin izlendiğini anlatıyor.

Atina Teknik Üniversitesi´nde ise otonom ve manuel araçların kıyaslaması yapılıyor. Mühendisler sürücüleri ve otonom arabada yolculuk yapanların daha fazla güven duyabilmeleri için iletişimin önemini vurguluyor.

Almanya´da üretilen yeni bir aplikasyonla ise otonom sürüş daha yenilikçi bir hal alacak. Led ışıklarla renklendirilen araçlar yol durumuna göre sürücüye bilgi verecek. Gerçekçi simülatör yaklaşan arabalarla dolu bir yolda sürücüyü test ediyor. Led ışıklar tıpkı uyarı levhaları gibi sürücüyü bilgilendiriyor.

Gelecek 10 15 yıl içinde tüm otomobillerin otonom teknolojiye geçmesi bekleniyor.



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor