• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Geleceğin füzesi: BrahMos, silah pazarında ne gibi bir değişim sağlayacak?

Geleceğin füzesi: BrahMos, silah pazarında ne gibi bir değişim sağlayacak?

Rusya´nın St. Petersburg kentinde dün düzenlenen Uluslararası Denizcilik Savunma Fuarı´nı ziyaret eden Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitriy Rogozin, Rus-Hint ortaklığındaki BrahMos Aerospace şirketinin kurduğu standa giderek, şirketin başa

 

Şirketin ürettiği BrahMos cruise füzesi, dünyanın en iyi füzesi olarak anılıyor. Menzili 400 kilometreyi geçen füzenin, hedefi vurmada son derece hassas olduğu ve düşmanın bölgeden kaçamayacak kadar hızlı bir şekilde hedefine ulaştığı biliniyor. Kullanımı son derece basit olan füze, 10 metrelik yüksekliğe kadar füze savunma sistemlerini etkili bir şekilde aşıyor ve kinetik enerji sayesinde büyük bir imha gücüne sahip. 

SES HIZININ ÜÇ KATINA ÇIKABİLİYOR

Ses hızının üç katına çıkan BrahMos füzesi, olası rakiplerini çok geride bırakıyor, aynı zamanda tasarımcılar, füzeyi daha hızlı ve daha akıllı hale getirmeye yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

´GELECEK AY, FÜZENİN SU-30 İLE ENTEGRASYONU TAMAMLANACAK´

BrahMos Aerospace şirketinin İdari Müdürü Aleksandr Maksiçev, “St. Petersburg´da füzenin tüm olanaklarını sergiliyoruz, ana ürün ve BrahMos füzesinin birlikte kullanıldığı sistemler, hem denizde hem de karada hedeflerini başarılı bir şekilde vurma yeteneğine sahip. Fırlatma karada, şaft içinde, denizde, suyun altında bulunan taşıyıcılardan yapılabiliyor. Temmuz-Ağustos aylarında füzenin Su-30 savaş uçakları ile entegrasyonunu tamamlayacağız ve böylelikle füzenin kullanım imkanları daha da artacak” diye konuştu.

´DAHA DÜŞÜK EBATLI BİR FÜZE GELİŞTİRİLİYOR´

Maksiçev, “Füzenin uçaklarda kullanılan hafifletilmiş alternatifi BrahMos-A´nın uzunluğu 8,4 metre, ağırlığı ise 2,5 ton. Çok amaçlı Su-30 savaş uçağı bu füzelerden 1 adet taşıyabiliyor, oysa 2 adet taşıyabilmesi gerekiyor. Bu nedenle uzmanlarımız, daha düşük ebatlı bir füze geliştiriyor” ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ASYA ÜLKESİ İLGİLENİYOR

Rus yetkili, füze ile birçok Asya ülkesinin ilgilendiğini, ancak şirketin şimdilik Hindistan´ın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalıştığını, füzelerin kara, hava ve deniz kuvvetlerine teslim edildiğini aktardı. Maksiçev, üretim hacminin giderek arttığı BrahMos Aerospace şirketinin bünyesinde şu anda 500´ün üzerinde uzmanın çalıştığını, entegrasyon sürecininse toplamda bin kişiyi kapsadığını ifade etti. 

İŞBİRLİĞİ DENEYİMİ

1998´de kurulan BrahMos Aerospace şirketinin yüzde 50,5 hissesi Hindistan Savunma Araştırma ve Geliştirme Teşkilatı´na, yüzde 49,5´i ise Rus bilim-üretim şirketi Maşinostroenie´ye ait. Merkez ofisi Hindistan´da bulunan şirketin uzun süreyi kapsayan sipariş portföyü bulunuyor.

BrahMos Aerospace ürünleri hem Hindistan´da, hem de Rusya´da gerçekleşiyor. Üretim zincirinde her iki ülkeden onlarca şirket yer alıyor. Füzede Avrupa Birliği´nde üretilen parçaların kullanılmıyor olması da önemli bir husus. Şirket bünyesinde oluşturulan kalite sisteminde işveren, geliştirme sürecinin başlangıcından test işlemlerinin sonuna kadar projeyi takip edebiliyor.



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor