Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ABD´deki silahsız Afro-Amerikalıların polis tarafından öldürülmelerinin önüne geçilmesi için ´ciddi eylem´ çağrısında bulundu.
Bachelet, siyahi George Floyd´un ABD´nin Minneapolis kentinde polis şiddeti yüzünden hayatını kaybetmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Michelle Bachelet, 'Bu, ABD´li polis memurları ve toplum üyeleri tarafından silahsız Afro-Amerikalıların öldürüldüğü uzun bir çizginin devamı' ifadesini kullandı.
Bu tür ölümlerin önüne geçilebilmesi için ABD´deki prosedür ve sistemin değişmesi gerektiğini vurgulayan Bachelet, her şeyden daha önemlisinin, aşırı güç kullanımına başvuran polis memurlarının işlenen suçlardan yargılanması ve ceza alması olduğunun altını çizdi.
Floyd´un polis tarafından öldürülmesini kınayan Bachelet, 'ABD makamları, bu tür cinayetleri durdurmak veya gerçekleştirildiğinde adaletin yerini bulması için ciddi önlemler almalıdır' çağrısı yaptı.
Bachelet, Floyd´un öldürülmesinin ardından başlayan gösterilere de değinerek, şiddet ve mülke zarar verilmesinin 'polis vahşeti' ve 'gizli ayrımcılık' sorununu çözmeyeceğini kaydetti.
Göstercileri şiddete başvurmamaya ve barışçıl şekilde hareket etmeye davet eden Bachelet, polise de aşırı güç kullanarak mevcut durumu daha fazla germemesi uyarısında bulundu.
Floyd´un 'Nefes alamıyorum' feryadı, polis şiddetini gündeme taşıdı
46 yaşındaki George Floyd, önceki akşam, dolandırıcılık şüphesiyle Minneapolis´te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca 'Nefes alamıyorum' diye yalvarmıştı.
Floyd´un, olay yerine gelen acil sağlık ekipleri tarafından kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiği belirtilirken, yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.
Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve bir grup protestocu Floyd´un öldürüldüğü kavşakta toplanarak polis şiddetini protesto etmişti.
'Nefes alamıyorum', 'Katil ırkçı Ku Klux Klan polisleri' yazılı dövizlerle polis merkezine yürümek isteyen protestocular, etraftaki bazı dükkanların camlarını kırmış, bir polis aracına zarar vermiş, polis protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etmişti.
ABD Başkanı Donald Trump da Federal Soruşturma Bürosu ile Adalet Bakanlığına, Floyd´un ölümüne ilişkin soruşturmayı hızlandırması için talimat verdiğini açıklamıştı.
Olaya karışan dört polisin işine dün son verilirken, Minnesota Ceza Muhakemesi Bürosu ile Federal Soruşturma Bürosunun (FBI) olayı incelemek için başlattığı iki ayrı soruşturma sürüyor.
Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, önceki gün Atina’da katıldığı bir etkinlikte Türkiye’yi hedef alan açıklamalarda bulundu.
DünyaTürkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA'nın havacılık tarihinde görüş ötesi hava-hava füzesi kullanarak jet motorlu bir hava hedefini vuran ilk insansız savaş uçağı olması dünya basınında yankı buldu.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir telefon görüşmesi yaparak, ailesiyle birlikte ülkesini terk etmesini talep etti.
DünyaDevlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, artan kuraklık riskine karşı modern sulama sistemleri, yapay zeka destekli projeler ve baraj yatırımlarıyla önlemler almaya devam ediyor.
Yaşam