Gerilim tırmanıyor: Türkiye ve Suudi Arabistan İsrail´le yakınlaşıyor

Gerilim tırmanıyor: Türkiye ve Suudi Arabistan İsrail´le yakınlaşıyor

İran´ın Rusya´dan aldığı S-300´lerin saldırı değil, savunma füzeleri olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Hakan Güneş´e göre, İsrail´in ‘vururuz´ tehditlerinin geçerliliği kalmadı. Güneş, İran karşıtı cephedeki Suudi Arabistan

 

Rusya, füze savunma sistemi S-300´lerin ilk partisini, ambargonun kaldırılmasının ardından İran´a teslim etti. İsrail, ABD ve Suudi Arabistan, 2007 yılında imzalanan anlaşmaya karşı çıkmıştı. İran´ı bölgede sıkıştırmaya yönelik hamleler devam ederken, S-300´ler nasıl bir etki yaratacak?

İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Güneş, S-300 füzeleriyle İran´ın savunma sisteminin olağanüstü güçlü hale geldiğini ve bu durumun İsrail´in tehditlerini etkisizleştirdiğini söyledi. S-300´lerin saldırı değil, savunma füzeleri olduğunun altını çizen Hakan Güneş, 'S-300 meselesinde ortaya çıkan yaygaranın daha çok İsrail ve Suudi Arabistan mahreçli haber kaynakları olduğunu bir kere tespit edelim. S- 300´ler füze savunma silahları. Yani herhangi bir ülkeye tehdit oluşturacak saldırı füzeleri değil, başka bir ülkeden size yöneltilebilecek olan saldırı füzelerini kendi sahanıza girmeden ya da hava saha sınırınızda vurarak düşürmeye yarayan füze savunma sistemleri' dedi.

‘İSRAİL´İN TEHDİTLERİNİN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ KALMADI´

Savunma kapasitesini ciddi ölçüde geliştiren S-300 füzelerinin, İsrail ve Suudi Arabistan´ın İran´ı vurma tehditlerini bertaraf ettiği için rahatsızlık yarattığını belirten Güneş, 'İran´ın diğer silah programları ve nükleer programını engelleme konusunda, İsrail her seferinde bu ülkeyi vurma tehdidinde bulundu. Aynı şey daha dolaylı bir biçimde de, Suudi Arabistan tarafından dile getirildi. İsrail´in ‘Tel Aviv´den orta menzilli füzelerle tesislerinizi vururuz´ türünden askeri tehditlerinin hiçbir geçerliliği kalmamış oldu. İsrail´in artık doğrudan kapsamlı bir hava operasyonu, bir vadede de kara operasyonu yapması gerekecek İran karşısında bir laf söyleyebilmek için. Bir de gizli nükleer silahı var ama bu da yine bu savunma sistemiyle büyük ölçüde anlamsız hale gelmiş oluyor' değerlendirmesinde bulundu.

‘İRAN KARŞITI CEPHENİN GÖZÜ ABD SEÇİMLERİNDE´

Washington´ın son 1.5 yılı kapsayan politikaları nedeniyle bölgedeki müttefikleri İsrail, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar ile uyuşmazlık yaşadığını belirten Güneş, bu ülkelerin Kasım ayında yapılacak seçimlerde Obama´nın gitmesini istediklerini kaydetti. Güneş´e göre, ABD´deki seçimlerin ardından İran karşıtı ülkelerin faaliyetlerini artırması güçlü bir ihtimal.

GERİLİMİN TIRMANMA İŞARETİ: ANKARA VE RİYAD, İSRAİL İLE YAKINLAŞIYOR

Güneş, Suudi Arabistan ve Türkiye´nin İsrail ile ilişkilerini geliştirmeye başladıklarına dikkat çekerek, bunun da gerilimin tırmanma emarelerinden biri olduğunu söyledi. Bu iki ülkenin, İran´ın herhangi bir ilerleme kaydetmesi karşısında, özellikle ABD´deki İsrail lobisinin sahip olduğunu önemli gücü arkalarına almak istediklerini belirten Güneş, ABD´deki seçim yarışında güçlü başkan adayının en büyük destekçisinin de AIPEC yani İsrail lobisi olduğuna dikkat çekti.

Güneş, 'Bütün bu gelişmeler bize, anti İran cephenin faaliyetlerini artırdığı ve Kasım´dan sonra İran ile karşıtları arasındaki ilişkilerin daha da gergin bir noktaya çıkacağını gösteriyor' dedi.

 



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading