• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Gina Haspel´in CIA Direktörü olmasına Senato İstihbarat Komisyonu´ndan onay

Gina Haspel´in CIA Direktörü olmasına Senato İstihbarat Komisyonu´ndan onay

ABD Başkanı Donald Trump´ın CIA Direktörü adayı gösterdiği ´işkenceci´ lakaplı Gina Haspel, ilk onayı Senato İstihbarat Komisyonu´ndan aldı.

 

CIA´deki 33 yıllık kariyerinde Direktör Yardımcısı konumunda bulunan Gina Haspel´in, Dışişleri Bakanı atanan Mike Pompeo´dan boşalan Direktör koltuğuna oturması önündeki ilk engel kalktı. 

11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ´terör´ zanlılarının kaçırılıp esir alınarak işkenceden geçirmesi programının yöneticilerinden biri olan Gina Haspel, 9 Mayıs´ta başlayan onay sürecinde, bugün Senato İstihbarat Komisyonu´ndan geçiş aldı.

İKİ DEMOKRAT LEHTE OY VERDİ

Senato İstihbarat Komisyonu´nda kapalı kapılar ardında yapılan oylamada kadın istihbaratçıya 5´e karşı 10 olumlu oy verildi.

Senato İstihbarat Komisyonu´nun Trump´ın Cumhuriyetçi Parti´sinden 8, azınlıktaki Demokrat Parti´den 7 üyesi var. 

 
7 Demokrat üye içinden Komisyon Başkan Yardımcısı Mark Warner ve Joe Manchin, Cumhuriyetçi üyelere katılarak Haspel´den yana oy kullandıklarını belirtti. 

NİHAİ ONAY BEKLENİYOR

Haspel için bu hafta ya da gelecek hafta Senato Genel Kurulu´nda oylamaya gidilecek. Genel Kurul´da da bir dizi Demokrat senatör Haspel´e destek açıkladığından artık beklentiler nihai onayın verileceği yönünde. Muhalefet eden sadece iki Cumhuriyetçi senatör var: Rand Paul ve John McCain. 

 
´ETİK SINAVINI GEÇEMEDİ´ 

Haspel 9 Mayıs´ta Komisyon´a verdiği ifadede 11 Eylül sonrasındaki süreçte CIA´in işkenceye başvurmasından pişmanlık ifade edip başa geçerse programı yeniden başlatmama sözü vermişti. Ama savaş karşıtları ve insan hakları örgütleri Haspel´in CIA Direktörü olmasına kesin dille karşı çıkmaya devam ediyor. 

Bazı önde gelen askerlerin de ´sonradan pişmanlığın fayda etmediğini, olaylar sırasında etik sınavından geçemediğini´ söylediği Haspel, nihai onayı alırsa, ilk kadın CIA Direktörü olacak.

 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor