Tarih: 22.11.2016 09:48

Gizli Suriye belgeleri Hollande´ın başına dert açtı

Facebook Twitter Linked-in

 

Paris savcılığı, Le Monde gazetesinin iki muhabirinin, Cumhurbaşkanı François Hollande ile yaptıkları röportajın ardından yazdıkları makalede ´ulusal güvenliğin ihlal edildiği suçlaması´ nedeniyle ön soruşturma açtı.

Ana muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi Milletvekili Eric Ciotti´in şikayet başvurusunu değerlendiren savcılık, 2013 yılında Fransız savaş uçaklarının Suriye´ye hava operasyonu düzenleme planıyla ilgili gizli bir belgenin dışarı sızması sonucu ´ulusal güvenliğin ihlal ediliği´ suçlamasına ilişkin soruşturma kararı aldı.

Fransız basını, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde yeniden aday olması beklenen Hollande için bu soruşturmanın ´büyük sıkıntı oluşturacağı´ yorumunu yapıyor.

Gazeteciler Gerard Davet ve Fabrice Lhomme, Cumhurbaşkanı Hollande ile 30 Ağustos 2013´te makamında yaptıkları röportajda ele geçirdikleri gizli belgenin bir bölümü ile ilgili bilgileri bu yıl 23 Ağustos´ta yazdıkları ortak makalede kullanmıştı.

´BELGELER HOLLANDE´IN MASASINDAYDI´

Hollande´ın ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşme öncesi gerçekleştirdikleri röportaj sırasında bu belgeyi ele geçirdiklerini kaydeden iki gazeteci, bunu nasıl yaptıklarına açıklık getirmemişti. Gazeteciler, röportaj sırasında gizli savunma belgelerinin Hollande´ın masasının üzerinde bulunduğunu ifade etmişti.

Makalede söz konusu gizli belgenin bir bölümünü de yayımlayan gazeteciler, 29 Ağustos´taki gizli yazışmada dönemin Genelkurmay Başkanı´nın, hava operasyonunun başlama saatiyle ilgili verdiği bilgileri de aktarmıştı. Bu belgenin, operasyonun içeriğine ilişkin bir kılavuz niteliği teşkil ettiği belirtildi.

Davet ve Lhomme, daha sonra 2012-2016 yıllarında Hollande ile yaptıkları 60´a yakın mülakatı, ´Bir Cumhurbaşkanı Bunları Söylememeli´ adlı kitapta toplamıştı. Bir süre önce piyasaya çıkan ve Fransa´da büyük yankı uyandıran kitap, Hollande´ın kendi partisinde de eleştirilere hedef olmuştu.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —