Tarih: 30.12.2013 14:17

`Gizli İzleme Programı Yasal` Kararı

Facebook Twitter Linked-in

Yargıç William Pauley, toplanan telefon ve internet iletişimleri kayıtlarının, bir terörle mücadele önlemi olduğunu ve Amerikalılar’ın bireysel haklarını ihlal etmediğini söyledi.

Pauley, Manhattan’da Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) açtığı davayı reddetti. Bu karar daha önce Washington’da bir başka yargıcın, NSA’in programını anayasaya aykırı bulan kararıyla çelişiyor. Önceki davada yargıç, kararının yürürlüğe girmesini askıya almış ve konuyla ilgili hükümete temyiz hakkı tanımıştı.

Pauley, izleme programının NSA’in yabancı terör örgütleriyle bağları olan kişilerin davranış biçimleriyle ilgili en zayıf ipuçlarını dahi görmesinde büyük yardımı olduğunu söyledi. Yargıç telefon verilerinin, başka türlü ortaya çıkarılması zor ilişkilerin ortaya konmasına yardımcı olduğunu belirtti. 11 Eylül saldırılarına değinen hakim, bu tür bağları gözden kaçırmanın büyük bedelleri olabildiğine deyindi.

NSA’in izleme programı ile ilgili bilgiler eski bir Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanı olan Edward Snowden tarafından basına sızdırılmıştı. Snowden’ın açıklamaları bireysel haklarla ilgili kaygıları olan birçok Amerikalı’yı kızdırdı.

Snowden sığındığı Rusya’da kalmayı sürdürüyor. Ancak Amerika Snowden’ı casusluk suçlarından yargılamak istiyor.

Son karardan hayal kırıklığı duyduklarını açıklayan ACLU ise temyize gitmeye hazırlanıyor.

Bir önceki kararda Washington Bölge Yargıcı Richard Leon, karar metninde NSA’in programını Orwell’in romanlarına benzetmiş ve programın insanların mahremiyetini ayırt etmeden ve keyfi bir biçimde müdahale ettiğini belirtmişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —