Göbekli Tepe Unesco´da Kalıcı Olmak İstiyor

Göbekli Tepe Unesco´da Kalıcı Olmak İstiyor

Birleşmiş Milletler (BM) Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatının (UNESCO), Dünya Mirası Geçici Listesi´ndeki varlıkları arasında bulunan, dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe´nin gelecek yıl kalıcı listeye alınması be

Tigris Haber Gazetesi

Kent merkezine 18 kilometre mesafedeki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan ve ilk kez 1963´te İstanbul ve Chicago üniversitelerinden araştırmacıların yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe´deki kazılar 54 yıldır sürüyor.

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluş tarafından 'dünyanın en eski tapınak merkezi' olarak kabul edilen ve 5 yıl önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi´ne alınan Göbeklitepe, 2018´de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı´nda Türkiye´nin adaylarından birisi olacak.

UNESCO adaylığı için son hazırlıkların yapıldığı Göbeklitepe´nin uzun yıllar daha iyi korunması ve sağlıklı kullanılması için de yürütülen yaklaşık 4 bin metrekarelik çelik çatı çalışmalarının kısa süre içinde tamamlanması öngörülüyor. Kentte söz konusu durum heyecan oluştururken valilik, belediye, turizmciler ve sivil toplum kuruluşları bölgenin tanıtımına katkı sağlayacak Göbeklitepe için çeşitli kampanyalar yürütüyor. Kampanyaların da desteğiyle bölge turizmi Göbeklitepe´nin 2018´te dünya mirasları arasında yerini alması planlanıyor. Ziyaretçiler, üst çatı çalışmaları nedeniyle geçici olarak ziyarete kapatılan Göbeklitepe´nin Türkiye´nin 'en büyük müzesi' unvanını alan Şanlıurfa Müze Kompleksi´nde yer alan imitasyonlarını görme imkânı buluyor.

“Türkiye´nin Kültür Turizmi Anlamında Lokomotifi Olabilecek Bir Eser”

Şanlıurfa Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göbeklitepe´de AB´nin desteğiyle yaklaşık 6 milyon avroluk proje yürütüldüğünü belirtti. Bu kapsamda çatının kapatılmasının yanı sıra ziyaretçilerin görebileceği canlandırma merkezinin düzenlemesinin sponsorluk desteğiyle devam ettiğini dile getiren Aslan, 'Göbeklitepe´yi 2018 yılına hazırlıyoruz. 2018´de düzenlenecek 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı´nda Göbeklitepe Türkiye´nin adayı olacak. Şu anda ön incelemeler yapıldı ve büyük ihtimalle 2018 yılında göğsümüzü gere gere listeye gireceğiz.' dedi.

Bölgenin dünya mirasları arasında yer almasıyla bölgeye de önemli bir geri dönüşü olacağını öngördüklerini ifade eden Aslan, şöyle konuştu: 'Çünkü bu listeye girdiğiniz zaman aslında size ´Dünyada görmeniz gereken yerler´ diye bir yol haritası çizilmiş oluyor. Biz bu açıdan değerlendirdiğimizde 2018 yılında Göbeklitepe´nin yabancı turistler açısından da bilinirliğinin artacağı ve ziyaretçi sayısının artacağı yönünde beklentimiz var. Bu açıdan Göbeklitepe sadece Şanlıurfa´nın değil Türkiye´nin kültür turizmi anlamında lokomotifi olabilecek bir eser olarak karşımızda duruyor.' Bölgedeki düzenleme çalışmalarının hassasiyetle ilerlediğini anlatan Aslan, kasım ayı içinde bütün işlemlerin tamamlanması ve ziyarete açılmasını hedeflediklerini bildirdi.

'Göbeklitepe Şu An En Güçlü Aday'

Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de Şanlıurfa´da yürütülen 'Tarih Yeniden Canlanıyor' projesinin en önemli ayağının Göbeklitepe olduğuna işaret etti. Bakanlık olarak UNESCO listesine Göbeklitepe´nin teklif edilen ilk sıradaki mekân olduğuna dikkati çeken Çiftçi, şöyle devam etti: 'Göbeklitepe şu an en güçlü aday. Biz de buna yönelik hazırlıklarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde UNESCO´dan konunun uzmanları daimi temsilciler çalışmaları yerinde görmek üzere gelecek. Biz Göbeklitepe´ye bir dünya mirası olarak bakıyoruz. Bir nevi yerleşimin, toplanmanın, ibadetin başladığı alan. Bir anlamda insanlığın başladığı alan. 12 bin yıllık geçmişi olan mekândan bahsediyoruz.' Göbeklitepe´nin Şanlıurfa ve bölgesi için şans olduğunu vurgulayan Çiftçi, bunu şehirle özdeşleştirmek ve tanıtmak istediklerini söyledi. Dünyanın ve dünyadaki bilim adamlarının dikkatini bu alana çekmek istediklerini kaydeden Çiftçi, 'Göbeklitepe´nin 2018 yılında tescil edilmesini tahmin ediyoruz. Bu yönde de olumlu dönüşler alıyoruz.' dedi.(Diyarbakır,Tigris Haber Gazetesi-18.10.2017)



BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Başakşehir’in yeni kaymakamı sayın Cemil Özgür Öneği’ni makamında ziyaret ettik.

Türkiye

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Mayis Alizade

Dünya

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'den Rusya'ya bağlı Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye giderken Kazakistan'ın Aktau kenti yakınlarında düşen uçağın yankıları sürüyor

Dünya

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Mayis Alizade

Dünya

BAŞAKŞEHİR KAYMAKAMINA ZİYARET

Uçak trajedisini geride bırakıp, kara sınırı trajedisiyle devam ederken...

Kapalı sınırlardan ölüme uçmak... Azerbaycan yolcu uçağı, neden Çeçenistan'ın başkentine inemeyip de Hazar Denizi'nin doğu kıyısında yere çakıldı?

2025'te dünya nereye gidiyor? Trump'ın dönüşü ve Ukrayna savaşının geleceği

Suriye'deki PKK tünelleri

Erzincan ve Erzurum petrol heyecanı... Denizden sonra şimdi sıra karada

ABD, Çin ile rekabetini nasıl kaybediyor?

Prof. Dr. Hasan Oktay: Trump yemin edip koltuğa oturana kadar Ukrayna krizi daha da derinleşecek

"Gülmeyi hepten bırakmış gibiyim…" Putin, yıllık basın toplantısında neleri itiraf etti?

"Vefa"nın sadece bir semt ismi olmadığını kanıtlamak için... Silah almak mı?

“TÜRK’ÜN DERGİSİ KIBRIS ÖZEL SAYISI

Suriye denkleminde son durum

"Suriye, Türk himayesine giriyor"; "İsrail ve Türkiye çıkarları Suriye'de çatışıyor"

"Erdoğan'ın ısrarcılığı, Colani'nin başarılı olup olmayacağı netleşmeden Suriye haritasında değişikliğe neden olabilir"

"Erdoğan'ın Türkiye'si, herhangi bir büyük devletin yaptığından daha fazla iş yaptı"

Esad sonrası Suriye: Rusya'nın Ortadoğu'da kriz stratejisi ve Türkiye'nin yanıtı

Yeni Suriye denklemi nasıl olacak?

"Cezaevi aracı ring yapıyor, gazeteciler geç kalmasın…"

Emir, demiri keser

RUMLAR TÜRKİYE’Yİ SUÇLAMAK İÇİN BAHANE YARATMAĞA ÇALIŞIYORLAR

Dünya romanının en isabetli örneklerinden biri 130 yaşında... "Sınırları kapatılmış ölü bir mekan; yel esmez, yaprak kımıldamaz..."

10 Kasım ve Kafkasya jeopolitiğinin değişmeyen doğası

Suriye jeopolitiğinin değişen doğası

Sisli iklim zirvesi

BRICS Zirvesi ve küresel güç dengeleri

Elçibey'in mirası ve Pezeşkiyan'ın seçimi: "Bunları senin namusun için söylüyorum gardaş..."

Prof. Dr. Cemil Hasanlı: Türk Birliği'nden dem vuranlar sadece ses bombası atmayı biliyorlar

MİLLİ EĞİTİM BAKANI YUSUF TEKİN AVRASYA BİR VAKFIN'DA 2024 – 2025 DÖNEMİ KONFERANS AÇILINI YAPTI

TUSAŞ'ta sessiz devrim

İlham Aliyev Batı karşıtı cepheyi genişletiyor: Fransa'dan sonra ABD'ye salvolar

Yükleniyor