Göbeklitepe´de Sibirya kökenli aletlerin sırrı

Göbeklitepe´de Sibirya kökenli aletlerin sırrı

Orta Asya arkeoloji araştırmaları uzmanı Prof. Dr. Semih Güneri, Göbeklitepe´de Sibirya´da kullanılmış taş alet teknolojinin izlerine rastlandığını belirtti. Güneri “Bu teknoloji belli ki yaklaşık 7 bin kilometre doğudan batıya doğ

 

Orta Asya arkeoloji araştırmaları uzmanı Prof. Dr. Semih Güneri, Göbeklitepe´de Sibirya´da kullanılmış taş alet teknolojinin izlerine rastlandığını belirtti. Güneri “Bu teknoloji belli ki yaklaşık 7 bin kilometre doğudan batıya doğru taşınmış” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Kafkasya Orta Asya Arkeoloji Araştırmaları Merkezi´nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Semih Güneri, 11-13 Haziran´da İstanbul´da gerçekleştirilen Dünyaya Kültür Taşıyan Ön Türk Kurultayı´nda son yıllarda geliştirdikleri Sibirya-Göbeklitepe hipotezinin ilk sunumunu, meslektaşı Prof. Dr. Ekaterine Lipnina ile 2 ayrı oturumda yaptı.

Uluslararası toplantıya 20´den fazla bilim insanının kendi grubuyla katıldığını kaydeden Prof. Dr. Güneri, 30 bin yıl önce Sibirya´dan çıkan ve bütün Asya´ya daha sonra Doğu ve Kuzey Avrupa´ya yayılan göç olduğunu kaydetti, bu göçleri arkeolojik belgeler üzerinden izlediklerini dile getirdi. Göçlerin en önemli kolunun Yakın Doğu´ya uzandığını vurgulayan Prof. Dr. Güneri, şöyle konuştu:

“Göbeklitepe yüksek kültürünün Sibiryalı baskı mikro dilgi taş Alet teknolojisinin taşıyıcıları ile olan ilişkileri artık bir sır değil. Orta Asya dağlık koridoru üzerinden Zagroslar´a ulaşan ve Kuzey Irak üzerinden Göbeklitepe kültürü ile buluşup kaynaşan Sibiryalı/Kuzey Asyalı yerli halkların bölgedeki izlerini Zagroslar bölgesine ait genetik analizlerin sonuçları da doğruluyor. Sibirya-Yakın Doğu Üst Paleolitik göçleri maddi kültür belgeleriyle doğrulanmış bir süreçtir.

Andığımız taş alet üretim teknolojisi belli ki yaklaşık 7 bin kilometre doğudan batıya doğru taşınmış. Bu teknoloji en erken Türk dili konuşan halklar tarafından uzak mesafelere doğrudan mı iletiliyor yoksa ara istasyonlara taşınarak mı uzun mesafeyi katediyor, bir netlik yok ama yine de arkeolojik belgelere bakılırsa Sibiryalı halkların Zagroslar bölgesine ulaştığını biliyoruz. Sibiryalı avcı-toplayıcılarla yerli Zagroslu avcı-toplayıcılar arasında ilişkiler olmuş görünüyor. Genetik araştırmaların sonuçları da zaten Sibiryalı halkların Zagroslar´a kadar ulaştığını gösteriyor.”

PROF. Dr. Semih Güneri´nin açıklaması, yeni bir soruyu da gündeme getirdi. Sibirya´dan Göbeklitepe´ye yönelen bu teknoloji transferi insanlı bir göçle mi oldu ve içlerinde Türkler var mıydı?

Prof. Dr. Osman Karatay (Ege Üniversitesi): “Güney Sibirya kuşağından Avrupa´ya doğru Türk kavimlerinin üç dalga halinde göçleri olmuştur. Üçüncü dalga MÖ 2600-2400 arasında. Çoğu asimile oldu. Son dalganın çoğunluğu Germen kavimlerinin arasına girdi. O yüzden Germen kavimleri ile Türkler arasında genetik bir akrabalık var. Ayrıca Sibirya´dan bir teknoloji göçünün veya alet transferinin Göbeklitepe bölgesine yöneldiğini biliyoruz. Bulgular var. Ancak insanların gelip gelmediğini veya gelenler varsa da bunların Türkler olup olmadığını henüz bilmiyoruz. Zaten 12 bin yıl önce bugün bildiğimiz anlamda ‘Türk´ olmaz. Ancak ‘ortak atalarımız´ diyebileceğimiz kavimler olabilir.”

Doçent Dr. Murat Öztürk (İnönü Üniversitesi): “Binlerce yıl öncesini konuşurken, o dönemde milletleri bugünkü anlamda tespit edip sınıflandırmak, hele 30 bin yıl öncesi için imkânsız. Sibirya´dan binlerce yıl önce yapıldığı kabul edilen göçlerde kimlerin nereye geldiğini tespit pek mümkün değil.”

 

 

 

 



BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

Belarus İstanbul Başkonsolosu İlya Adarchenko ile Başkonsolos Yardımcısı Mehdizade Mehriban vakfımızı ziyaret etti.

Türkiye

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

Avrasya Bir Vakfı Gençlik Merkezimiz tarafından “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik Bayramı” dolayısıyla vakıf merkezimizin bahçesinde özel bir program düzenlendi.

Türkiye

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türkiye

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Yurdagül Atun

Dünya

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump'ın görüşmesi dünya basınında

Ukrayna'nın Kursk ısrarı: Ordu ikinci kez Rus topraklarında

Çin, Japonya, Güney Kore ve 10 ASEAN üyesi ülke, artan ticaret korumacılığına karşı ortak bildiri yayınladı

Bilim insanları elektrik ileten yeni bakteri türü keşfetti

Yapay zekâ sosyal etkileşim testini geçemedi

TEKNOFEST 10 milyon 688 bin kişiyi havacılık, uzay ve teknolojiyle buluşturdu

3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜNÜ UNUTMADIK

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

Yükleniyor