• BIST 100

    9367,77%3,72
  • DOLAR

    34,47% 0,05
  • EURO

    36,42% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2956,00% 0,72
  • Ç. ALTIN

    4956,37% 0,55

Göbeklitepe´den daha eski yapı Türkiye´nin batısında bulundu.

Göbeklitepe´den daha eski yapı Türkiye´nin batısında bulundu.

Arkeologlar, Türkiye´nin tarihi açıdan zengin İzmir ilindeki bir mağarada, Mezolitik olarak da bilinen Epipaleolitik döneme ait kemikler ve aletler keşfettiler.

 

Arkeologlar, Türkiye´nin Ege Bölgesi´ndeki İzmir ilinde bir mağarada yaptıkları kazılarda 14 bin yıl öncesine ait taş aletler ve kemikler ortaya çıkardılar.

Türk ve Alman bilim adamlarından oluşan bir ekip Salı günü yaptığı açıklamada, mağaranın MÖ 6. yüzyıldan Roma dönemine kadar ana tanrıça Kibele´ye adanmış bir kült merkezi olarak kullanıldığını duyurdu.

Alman Arkeoloji Enstitüsü´nün Bergama (Bergama) kazılarıyla birlikte gerçekleştirdiği yüzey araştırmalarında bölgede Mezolitik olarak da bilinen Epipaleolitik Dönem´e ait tabakalar bulundu.

Tabakalarda bulunan taş aletler ve kemiklerin, radyo karbon tarihleme yöntemi kullanılarak yapılan laboratuvar testleri sonucunda 14.000 yıllık olduğu belirlendi.

´Tarihte yeni bir sayfa´

Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Felix Pirson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batı Anadolu´da yapılan çalışmalar sırasında Epipaleolitik Dönem´e ait ilk kalıntıların bulunduğunu söyledi.

Dikili ile Bergama arasında keşfedilen bir mağarada böyle tarihöncesi katmanlar bulmanın büyük bir sürpriz olduğunu söyleyen Pirson, 'Taş aletler ve kemikler 14 bin yıllık bir döneme aitti' dedi.

Pirson, mağaradaki en son buluntuların daha yakın Bizans ve Osmanlı dönemlerinden geldiğini de sözlerine ekledi.



18.3° / 8.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor