Tarih: 20.10.2016 20:52

Göçmen Geri Kabulleri Sona Erebilir

Facebook Twitter Linked-in

 

REUTERS

Türkiye´nin AB Bakanı Reuters´a verdiği demeçte, Avrupa Birliği´nin yıl sonuna kadar Türkler için vizesiz seyahat uygulamasını başlatması ve Türkiye´nin terörle mücadele kanunlarını değiştirmesinde ısrar etmeye son vermesi gerektiğini, aksi takdirde Ankara´nın yasa dışı göçü durdurmayı hedefleyen anlaşmanın kendi payına düşen kısmını feshedebileceğini söyledi.

Türkiye mart ayında bakımını üstlendiği göçmenler için mali yardım, AB´nin büyük bölümünde vatandaşları için vizesiz seyahat sözü ve AB üyelik görüşmelerinin hızlanması karşılığında Yunanistan´a geçen yasa dışı göçmenleri durdurmayı kabul etmişti.

Türkiye´nin AB Bakanı Ömer Çelik, Ankara´da verdiği mülakatta “Duruma rağmen bunu zorlamak vize serbestîsi önüne bir bariyer koymaktır. Bu sebeple verdikleri sözleri tutmadıklarını varsayacağız.” dedi.

Bakan, Türkiye´nin Yunanistan´a yasa dışı olarak seyahat eden göçmenleri geri almasının öngörüldüğü Brüksel ile yaptıkları anlaşmanın bu bölümüne atfen “Bu durumda geri kabul anlaşmasını sürdürmeyeceğiz ve gerekirse iptal edeceğiz.” dedi.

Bakan henüz Türkiye tarafından bir program için nihai talepte bulunulmadığını ama eğer vize serbestîsi yıl sonuna kadar uygulanmazsa “doğal ölümünün gerçekleşeceğini” belirtti.

Bakan, “O zaman konuşacak bir şey kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

Bir milyondan fazla göçmen geçen yıl Türkiye´den Yunanistan´a tekneyle geçerek AB´ye girdi ama Ankara ile yapılan anlaşmanın yürürlüğe girmesinden bu yana söz konusu rotayı kullananların sayısı azaldı.

Çelik, Türkiye´nin sözlerini tuttuğunu, Yunan adalarına yasa dışı gelişlerin 2015´te azami 7 binden günde 20-30´a düştüğünü söyledi.

Bakan, 'Anlaşmanın işler bir tarafı varsa Türk kurumlarının çalışmaları sayesindedir, güvenlik güçleri ve sahil güvenlik sayesindedir. Türkiye´nin sözlerini tutması açısından anlaşmayı durduran hiçbir şey yok ama Avrupa tarafının her yönü aksıyor.” şeklinde konuştu.

AB bu ay anlaşmanın kendine düşen kısmını yerine getirdiğini ve Türkiye´deki göçmenlere mali yardımın son aylarda hızlandığını bildirdi.

Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler, temmuz ayındaki başarısız darbeden sonra bir testten geçti. Türklerin çoğu, Avrupa´nın 240´tan fazla kişinin öldüğü darbe konusunda daha hızlı bir dayanışma sergileyememesi olarak gördükleri tavra öfkelendi.(İngiltere,REUTERS-18.10.2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —