Tarih: 10.07.2018 14:49

Golan´a çıkarma yapan Liberman: Sınırda tek bir Suriye askerini bile yaşatmayız

Facebook Twitter Linked-in

 

Suriye´de İran bahanesiyle hava saldırılarını devam ettiren İsrail, Suriye hükümetinin cihatçılara karşı birbiri ardına elde ettiği zaferlerin ardından 1967´de işgal ettiği Golan Tepeleri için endişeli. 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu´nun yarın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´le görüşmesi öncesi Savunma Bakanı Avigdor Liberman İsrail işgali altındaki Suriye toprağı olan Golan Tepeleri´ne çıkarma yaptı.

Komutanlarla birlikte bölgeyi turlayan Liberman, ´İran´ın Suriye´deki askeri varlığının kalıcı ve derin hale gelmesine izin vermeyeceklerini, yoksa bunun İran´a İsrail topraklarına saldırma kabiliyeti sağlayacağını´ savundu.

´´Suriye´deki İran varlığı makul ve mantıklı değil. Suriye´nin hiçbir yerinde İran´ın varlığını kabul etmeyiz. Daha önce pek çok kez söylediğimiz gibi Suriye´de İran´ın konsolidasyonuna karşı harekete geçeceğiz´´ diyen İsrail Savunma Bakanı, ´´İran varlığı saptadığımız an eylemde bulunacağız´´ vurgusu yaptı. 

Rusya-İsrail görüşmelerine konu olduğu iddia edilen İran askeri varlığının Suriye´nin İsrail sınırlarından daha iç bölgelere çekilmesi pazarlığına atıf yapan Liberman, İran güçlerinin İsrail sınırından 40-80 km geri çekilmesinin kendileri için bir fark teşkil etmeyeceğini söyledi.

´İran ile vekili Şii milislere ait unsurlar saptadıklarından´ söz eden Liberman, ´bunların rejimlerin himayesi altında Golan Tepeleri´ne yerleşmeye çalıştığını´ iddia etti.

´´Rejimin himayesi altında terörist altyapı kurma çabası bizce kabul edilemez. Bölgede görüp saptadığımız her terörist altyapıya karşı güç kullanarak eyleme geçeceğiz´´ tehdidi savuran İsrailli şahin bakan, tampon bölgedeki her Suriye askerinin de hayatının tehlikede olduğunu söyledi: 

´´Buradaki komutanlara ve UNDOF (Golan´da konuşlu BM barış gücü) temsilcilerine net şekilde söyledim: Tampon bölgeye giren her Suriye askeri hayatını tehlikeye atmış olur, ara bölgedeki her Suriye askerinin hayatı tehlikededir.´´ 

Liberman, Dera ve Kuneytra´daki çatışmalardan kaçıp İsrail sınırına yığılanlarla ilgili ´´Sınırı turladık ve Suriyeli sığınmacıların çadırlarını gördük. Her türlü insani yardımı vermeye hazırız ama topraklarımıza tek bir sığınmacı bile kabul etmeyiz´´ dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —