• BIST 100

    10268,58%0,20
  • DOLAR

    32,23% -0,02
  • EURO

    34,78% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2415,97% 0,96
  • Ç. ALTIN

    3877,27% -0,40

´Gölge CIA´: Karadağ´ın NATO´ya alınması saçmalık

´Gölge CIA´: Karadağ´ın NATO´ya alınması saçmalık

‘Gölge CIA´ olarak bilinen ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor´un kurucusu George Friedman, NATO´nun Karadağ sayesinde genişlemesinin saçma bir girişim olduğunu ifade etti.

 

Sputnik´e açıklamalarda bulunan Friedman, 'NATO´nun Karadağ sayesinde genişlemesi saçma bir girişim. NATO şimdi geleceğiyle ilgili bir karar vermeli. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere NATO üyeleri de ittifakta kalmak isteyip istemediklerine karar vermeli. Karadağ´ın hangi amaçla ittifaka alındığını gerçekten anlamıyorum. Belki de sebebi plajlardır ya da benzer bir şey. Ama Sırbistan bunu dikkate almamalı ve bunda gizli bir anlam aramamalı. Bazı şeyler olmaması gerektiği halinde oluveriyor” ifadelerini kullandı. 

´SIRBİSTAN DOĞU AVRUPA SİSTEMİ İÇİNDE OLMALI´

Sırbistan´ın NATO ve Avrupa Birliği´ne üye olmaya çalışmaması gerektiğini söyleyen Friedman, 'Çünkü Avrupa´nın güneyindeki işsizlik yüzde 20´yi geçti. İngilizler Avrupa Birliği´nden çıkıyor. Avrupa´nın en iyi kısmı, Euro Bölgesi´ne dahil olmayan doğusu. Sırbistan´ın tam da Doğu Avrupa´ya ait olduğunu düşünüyorum. Bu bölgede çeşitli konseptler karıştı: AB´nin hareketliliği, Rusya´nın gücü, ABD´nin çıkarı. Bu bölge inanılmaz imkanlara ve iyi iş gücüne sahip ama eğer bir işbirliği modeli aranacaksa Polonya´dan Romanya´ya kadar olan Doğu Avrupa´ya bakılmalı. Sırbistan´ın bu sistem içinde olması gerektiğini düşünüyorum' yorumunda bulundu. 

´ASKERİ İTTİFAKIN ORDUYA İHTİYACI VAR, FAKAT BİRÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE ORDU YOK´

'NATO´nun bulunduğu bölgede ortak Avrupa ordusunun kurulması olasılığı var mı?' sorusuna yanıt olarak Friedman şu ifadeleri kullandı: “Elbette. Bu ordu NATO´yla bütünleşebilir. ABD´nin taleplerinden biri de Avrupa ordusu. ABD şunu savunuyor: Biz NATO üyesiyiz, Avrupalılar bize ne zaman katılacak? Bundan kastım, toplantılara katılma ve kararlar alma değil. Askeri ittifakın orduya ihtiyacı var. Oysa birçok Avrupa ülkesinin ordusu yok. Bu şartlarda, orduya sahip ABD, orduya sahip olmayan ülkeler karşısında yükümlülük taşıyor. Ama bu ülkeler, ABD karşısındaki yükümlülüklerini yerine getiremiyor. Sanırım en ilgi çeken ama asla hayata geçirilmeyecek olan fikir: Avrupalılar silahlı kuvvetlerini kurup geliştiriyor. Buna hazır değiller ve daha çok, silahlı kuvvetlerine sahip ABD´yi NATO için çok az şey yapmakla suçlamayı seviyorlar. Şahsen ben, partnerimiz olacak merkezileşmiş Avrupa ordusunu görmekten mutluluk duyardım. Çünkü, yükümlülüklerine yerine getirmeyen ülkeler için partner olmak çok zor.'


17.8° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor