• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

´Gölge CIA´ Stratfor: Erdoğan´ın Washington ziyareti ABD´yle ilişkilerde beklenen ´kaçınılmaz fırtınayı´ sadece erteledi

´Gölge CIA´ Stratfor: Erdoğan´ın Washington ziyareti ABD´yle ilişkilerde beklenen ´kaçınılmaz fırtınayı´ sadece erteledi

Yaptırım tehdidi altında Trump´la Oval Ofis´te bir araya gelen Erdoğan´ın Washington tarafından cezai önlemler uygulanmasını önlemeye çalışarak kendi taleplerini sıraladığını belirten ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Washin

Yaptırım tehdidi altında Trump´la Oval Ofis´te bir araya gelen Erdoğan´ın Washington tarafından cezai önlemler uygulanmasını önlemeye çalışarak kendi taleplerini sıraladığını belirten ABD merkezli düşünce kuruluşu Stratfor, Washington ziyaretinin ABD´yle ilişkilerde beklenen ´kaçınılmaz fırtınayı´ sadece ertelediğini vurguladı.

´Gölge CIA´ olarak adlandırılan Stratfor için makale kaleme alan Sinan Ciddi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Washington´da ABD Başkanı Donald Trump´la görüşmesinin ikili ilişkilere olası etkisini analiz etti.

´Türkiye´nin Washington´da neredeyse hiç dostu kalmadı´

Ziyaretin ABD-Türkiye ilişkilerindeki uzun vadeli sorunların hiçbirini çözmediğini düşünen Ciddi, 'Trump´ın kişisel daveti olmasaydı, bu ziyaret hiç gerçekleşmeyebilirdi. Suriye´de harekatın başlaması ve Rus S-400 sistemlerinin alınması sonrası Türkiye´nin Washington´da neredeyse hiç dostu kalmadı' ifadelerini kullandı.

´ABD-Türkiye ittifakı yalnızca kağıt üzerinde´

'Trump´ın, Amerikan devlet kurumlarının en hafif tabirle ´Batı´nın çıkarlarına zarar vererek Rusya´yla yakınlaşan güvenilmez partner´ olarak nitelediği bir liderle fotoğraflar çektirerek nasıl bir yarar elde ettiği anlaşılır bir durum değil. Birçok gözlemci, Türkiye-ABD ittifakının yalnızca kağıt üzerinde olduğu sonucuna vardı' ifadelerini kullanan Ciddi, Ankara ile Washington´un çıkarlarının gelecekte de çelişeceğini gösteren birçok neden bulunduğunun altını çizdi.

Sinan Ciddi, ziyaretin ABD´yle ilişkilerde beklenen ´kaçınılmaz fırtınayı´ sadece ertelediğini ifade etti.

Rusya´dan S-400 füze savunma sistemleri alımına da değinen Ciddi, Ankara´nın bu konuda Washington´a doğru adım atamadığını, ABD´nin ise Türkiye´ye iyice düşünüp karar alması için imkân tanıdığını kaydetti.

´ABD´de hiç kimse Türkiye´nin ´Rusya kampına´ katılmasını istemez´

Ciddi, 'ABD´nin tutumu ne kadar saldırgan ve meşru olursa olsun, ABD´li bürokratlar, aşırı sertlikteki önlemlerin Türkiye´yi Rusya´nın kollarına itmesinden çekiniyor. Türkiye´nin ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı´nda çok az dostu kalmasına rağmen hiç kimse, Türkiye´nin resmen ´Rusya kampına´ dahil olmasına ilgi duymaz' diye vurguladı.

 

 



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor