Tarih: 06.04.2018 14:39

Google çalışanları: Savaş işinde olmamalıyız, Pentagon ile işbirliği bitmeli

Facebook Twitter Linked-in

 

Google´ın içinde üst düzey mühendislerinin de olduğu 3100´den fazla çalışanı, ABD´nin insansız hava araçlarıyla (İHA´lar) düzenlediği operasyonlarda kullanılabilecek yazılım geliştirmeyi reddettiklerine dair bir mektuba imza attı.

Google CEO´su Sundar Pichai´a gönderilen mektupta, çalışanlar, şirketin, Pentagon´un İHA´larla ilgili ´Project Maven´ isimli yapay zeka projesinde yer almaya son vermesini talep etti.

´ÖLÜME YOL AÇMAMIZ KABUL EDİLEMEZ´

´Project Maven´ın Google´ın şirket değerleriyle çeliştiği söyleyen çalışanlar, 'Amerikan hükümetine askeri keşif teknolojisi geliştirmenin ölümcül sonuçları olabilir ve bu kabul edilemez bir şey' diyerek şu vurguyu yaptı:

'Google´ın savaş işinde olmaması gerektiğine inanıyoruz. Google ne kendisinin ne de sözleşmeli ekiplerinin asla ve asla savaş teknolojisi inşa etmeyeceğini beyan eden net bir politika oluşturmalı, yayımlamalı ve uygulamalı.' 

´MARKA DEĞERİMİZ BİTER´

CEO´ya, yapay zekanın taraf tutup silah haline geleceğine dair korkuların arttığı dönemde Google´un zaten kamuoyunun güvenini korumakta zorlandığı, üstüne bu projenin Google markasına ve yetenek için rekabet etme becerisine onarılmaz hasarlar vereceği uyarısı yapıldı.

BÜYÜK VERİ VE MAKİNELERİN ÖĞRENMESİ, PENTAGON´UM EMRİNE AMADE OLACAK 

Nisan 2017´de kurulan ´Project Maven´, İHA´ların çektiği görüntüleri analiz edecek, görüntülerdeki cisimleri tanımlayacak bir yapay zeka yazılımı geliştirilmesine yönelik gözüküyor. Ancak ´İşlevler Arası Algoritma Savaş Ekibi´ diye de bilinen proje, Pentagon´un büyük verinin işlenmesi ve makinelerin öğrenmesi sürecine entegrasyonunu da öngörüyor.  

GOOGLE´DEN SAVUNMA AÇIKLAMASI 

Çalışanlarının mektubunun New York Times gazetesine sızması üzerine Google bir açıklama yayımladı. Mektuba değinmeyen açıklamada ´´Makinelerin öğrenmesi sürecinin askeri amaçlı kullanılması doğal olarak geçerli endişelere yol açmaktadır. Şirket bu önemli konuyla ilgilş geniş çaplı bir tartışmayı aktif biçimde yürütüyor´´ denildi. Ancak ´Project Maven´da Google´un üstlendiği rolün ´saldırgan olmayan amaçlar dahilinde´ olduğu savunuldu.

Google´ın ana şirketi Alphabet´in yönetim kurulunda yer alan Diane Greene daha önce bu proje kapsamında bir silah geliştirilmeyeceğini ve bu teknolojinin İHA uçurulmasında kullanılmayacağını söylemişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —