Tarih: 16.05.2015 12:39

Gorbaçov: Alkolizmle mücadele kampanyasını yanlış yürüttük

Facebook Twitter Linked-in

 

Komsomolskaya Pravda gazetesine konuşan Gorbaçov, 'Alkolizimle mücadele kampanyası, yürütülme şekli açısından bir hataydı. Likör mağazalarının kapatılması özellikle Moskova`da daha uç sonuçlara yol açtı. Devasa kuyruklar oluştu. Merdiven altı alkol üretimi arttı. Mağazalarda şeker kalmadı. Alkolle mücadelede bu kadar sert politikalar yerine, uzun vadeli bir kampanya yürütmeliydik' ifadelerini kullandı.

`PROGRAM BEN İKTİDARA GELDİĞİMDE HAZIRDI`

Sovyetler Birliği`ndeki alkolizm sorununun `çılgınlık` boyutunda olduğunu söyleyen Gorbaçov, 'İnsanlar Brejnev`e acı mektuplar yazıyordu. Mektuplarda `Çocuklar sürekli sarhoş olan, ortadan kaybolan anne-babalarını bilmiyor. Aileleri ise çocuklarını hatırlamıyor` deniyordu. Boşanmalar çok artmıştı' dedi. Öte yandan alkolizimle mücadele kampanyasının kendi inisiyatifinde hayata geçirilmediğinin altını çizen eski Sovyet lideri, 'Program daha Brejnev dönemimde oluşturulmaya başlanmıştı. Brejnev bu fikri kabul etmek zorunda kaldı. Ben iktidara geldiğimde tüm program çoktan hazırdı' diye konuştu.

`KAMPANYAYI BAŞTA SARHOŞLAR BİLE DESTEKLEDİ`

Kampanyanın başta `sarhoşlar` tarafından bile desteklendiğini ifade eden Gorbaçov şöyle devam etti: 'Alkolizmle mücadele önlemlerini sarhoşlar bile destekledi. Çünkü ileride olacakları bilmiyorlardı. Tepkiler de vardı. `Yukarıdakiler içiyor, halkı kim düşünür ki` diyorlardı. Hatırlıyorum Politbüro`da çok hararetli tartışmalar yaşandı.'

`OLUMLU SONUÇLAR DA ELDE ETTİK`

Kampanyanın yanlış yürütüldüğünü ifade eden Mihail Gorbaçov, 'Mağazaları kapatıp merdiven altı üretimin artmasına yol açmamalıydık. İnsanların kafasına balta ile vurarcasına değil, her şeyi yavaş yavaş yapmamız gerekiyordu. Bu hiç şüphesiz bir hataydı. Kampanyanın fikir babası Ligaçev`di ve kendi hatasını kabul etmeyi başaramadı' dedi.

Kampanyanın bazı olumlu sonuçlar da doğurduğunu dile getiren eski Sovyet lideri dönemim tablosunu şu sözlerle anlattı: 'Olumlu sonuçlar da vardı. Alkolizmle mücadele kampanyası sırasında ölüm oranı 1,6 milyon kişi azaldı. Daha fazla çocuk doğdu. Alkolizm yüzünden fabrika ve yollarda yaşanan tatsız olayların sayısı da indi. Ülkeyi gezerken kadınlar beni her yerde destekliyordu, erkekler ise tam tersi tepki gösteriyordu.'

16 Mayıs 1985 yılında SSCB`de 'sarhoşluk ve alkolizm ile mücadelenin güçlendirilmesi' konulu yasa çıkarılmıştı. 1985-1990 yılları arasında devam eden kampanya sırasında ülkede alkol üretimi önemli ölçüde azalmış, alkol satan mağazaların çoğu kapatılmış, üzüm bağ alanlarının oranı büyük ölçüde küçülmüştü.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —