Gözler yalan söylemez

Gözler yalan söylemez

Göz bebekleri duyguların bir aynası gibi. Korktuğumuz ya da neşelendiğimiz zaman büyüyor. Yeni bir araştırmaya göre, göz bebekleri verilecek kararları da gösterebiliyor

Göz bebeklerimizin büyüklüğü ışığa göre sürekli değişir. Karanlıkta her türlü ışık parçacığını, yani fotonları alabilmek için büyürken, çok fazla güneş ışığında da deriyi aşırı ışıktan korumak için küçülür. Bu değişimden sorumlu olan ise göze rengini veren damarlı bölge, yani iris. İris, iki kasın yardımıyla doğru ışık akışını sağlıyor.

Ancak göz bebeğimizin büyüklüğünü etkileyen tek faktör ışık değil. Işık aynı kaldığında da göz bebeğinde değişikliğe yol açan başka faktörler mevcut.

Duygu durumu da gözlerden anlaşılabilir. Korktuğumuzda ya da sevindiğimizde göz bebeğimizin büyümesini bilinçsiz bir şekilde yönetilen sinir sistemi sağlıyor.

Göz bebekleri genişleyerek, daha kişi bunu sözle ifade etmeden içindeki heyecanı ortaya koyuyor. Ancak tam olarak hangi duyguların - tiksinti, korku ya da neşe – kişiyi harekete geçirdiği hakkında ise bilgi vermiyor.

Amsterdam Üniversitesi`nden bilim insanları Willem de Gee ve Tobias Donner, yaptıkları yeni bir çalışmada göz bebekleriyle ilgili yeni bir bulguya ulaştı.

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilim dergisinde dergide yayımlanan araştırmaya göre, göz bebeklerinin büyüklüğüne göre, kişinin vereceği kararları önceden tespit etmek mümkün. Yani, göz bebekleri bir kişinin bir soruya “evet“ ya da ”hayır“ yanıtı verip vermeyeceğini gösteriyor. Araştırmaya göre, “evet“ yanıtı öncesi göz bebekleri büyüyor.

Ancak Alman Göz Sağlığı Birliği`nden Helmut Wilhelm ise araştırma sonuçlarına eleştirel yaklaşıyor. Göz bebeklerinin sadece kişinin heyecanlı olduğunu ortaya koyduğunu söyleyen Wilhelm, göz bebeklerinin bunun ne çeşit bir heyecan olduğunu göstermediğini belirtti.

Wilhelm, 'Yalan söyleyen biri yalanın ortaya çıkacağından korkar. Bu noktada heyecan nedeniyle göz bebeklerinde bir genişleme görülebilir“ diyor. Ancak Wilhelm, göz bebeklerinin büyümesinin büyük bir heyecan ya da rahatlamayı da gösterebileceğini belirtiyor.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading