Tarih: 31.03.2017 14:06

Gruşko: İttifak üstünlük kurma tavrından vazgeçmezse, Rusya-NATO arasında güven imkânsız

Facebook Twitter Linked-in

 

Rusya´nın NATO Daimi Temsilcisi Aleksandr Gruşko, bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Rusya-NATO Daimi Konseyi toplantısına ilişkin yaptığı açıklamada, NATO´nun üstünlük kurma tavrından geçmemesi durumunda karşılıklı güven araçlarının güçlendirilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. 

‘YALNIZ BASIN TOPLANTILARI YETERLİ DEĞİL´

Toplantı sonrası gazetecilere konuşan Gruşko, Rusya Savunma Bakanlığı´nın NATO´ya askeri anlamda sistemli bir temas kurma teklifi yönelttiğini ve güvenlik durumunu normalleştirmek için yalnızca ortak basın toplantılarının yeterli olmadığını vurgulayarak 'Askeri diyalog ve işbirliği için bir mekanizma oluşturma teklifimiz hâlâ masada' dedi.

´NATO YAPILANMASI BÖLGESEL İSTİKRARI ZAYIFLATIYOR´

Gruşko açıklamalarına şöyle devam etti: 'Avrupa´da güvenlikten söz edecek olursak, NATO´ya Avrupa´nın doğusu ile ilgili değerlendirmemizi yapıp buradaki yapılanmalarının bölgesel istikrarı zayıflattığını ve gerçek güvenlik ihtiyaçlarını karşılaşamadığını ilettik. Her gün ABD ve müttefiklerinin Rusya sınırları boyunca yeni bir askeri güç konuşlandırdığı, altyapı oluşturduğu, tatbikatlar yapıldığı yönünde bilgiler alıyoruz. Bu anlamda ayrıca ABD´nin küresel füze sisteminin bir parçası olarak bir Avrupa bölümü yaratılmaya devam edildiği konusunda da rahatsızlığımızı dile getirdik. Bu askeri anlamda göz ardı edemeyeceğimiz bir gerçekliği ortaya koyuyor. Biz de kendi açımızdan güvenliğimizi ve çıkarlarımızı korumak için gereken tedbirleri alacağız.' 

Gruşko ayrıca NATO´nun Ukrayna´ya hâlâ destek verdiğini bunun da ülkenin doğusundaki krizin çözülmesine yönelik çabalarla çeliştiğini vurguladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —