Tarih: 25.03.2014 21:12

Gümrük Birliği Yeniden Değerlendirilecek

Facebook Twitter Linked-in

ANSAmed

Türk Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’nin haziran ayına kadar Avrupa Birliği’yle Gümrük Birliği Anlaşması`nın yeniden müzakereye açılmasını isteyeceğini duyurdu. İstanbul’daki İtalyan Ticaret Merkezi tarafından bildirildiği şekliyle bu hamle, Brüksel’in ABD’yle serbest ticaret sürecini başlatmasından sonra Ankara’nın anlaşmaya yönelik duyduğu hayal kırıklığının bir göstergesi. Zeybekçi bunun yanı sıra gümrük birliği sorunu üzerine herkesin dikkatini çekmek üzere 28 Avrupa ülkesinin ekonomi bakanları ile pek çok defa görüşüldüğünü de iddia etti.

Aralarında Zeybekçi’nin selefi olan eski Bakan Zafer Çağlayan’ın da bulunduğu kişiler, 1996’daki anlaşmayla ihracatın Türkiye’nin rekabet gücünü sınırladığını savunuyorlar. Bu eleştirilerin nedeni, Türkiye`nin hiçbir söz hakkı olmadan Avrupa Birliği`nin üçüncü ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları yapma hakkına sahip olması.

Ancak Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın öndeliğindeki hükûmet kanadından farklı bir grup ise anlaşmayı destekliyor.

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) için ABD ile Avrupa arasında süren müzakereler, Türkiye’deki pek çok yerel ihracatçının kızgınlığına neden oluyor. Türkiye sadece ticaret dünyasının en büyük iş ortağı olması beklenen bir topluluğa girmek için değil, aynı zamanda gümrük birliğinden kaynaklanan potansiyel zararlarını önlemek için de sürece dâhil olmak istiyor.

AB ile üçüncü taraflar arasındaki serbest ticaret anlaşmaları, diğer ülkelerden gelen ürünlerin herhangi bir vergiye tabi tutulmaksızın Türk pazarlarına girişine imkân sağlarken, üçüncü ülkelere girişte Türkiye’ye aynı imtiyazın tanınması, ilgili ülkeyle yapılan anlaşma kararına bağlı olacak. Ankara TTIP’den dışlanmaya bir alternatif olarak ABD’yle bir serbest ticaret anlaşması geliştirmeye çalıştı, ancak Washington Türk hükûmetini Avrupa Birliği’yle bir çözüm aramaya davet etti. (İtalyan Haber Ajansı ANSAmed - 24 Mart 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —