Tarih: 30.06.2017 15:51

Güneş Enerjisi Depolanabilir mi?

Facebook Twitter Linked-in

 

Güneş enerjisini zor kılan unsur, kullanılmadığı takdirde yok olması. Hal böyle olunca da yağmurlu bir günde güneş enerjisi kullanmak hayal oluyor.

Ama Kasper Moth- Poulsen buna çözüm planı var. Bilim adamının hayali projelerini, tüm dünyada kullanılabilecek bir enerji üretim sistemine dönüştürmek.

Poulsen, bu hayalini, güneş enerjisini istenilen süre kadar depolayan sıvı molekülleriyle gerçekleştirmek istiyor.

Uzman projesini şu sözlerle anlattı: “Yaptığım bu moleküller güneş ışığını emiyor. Bu moleküller daha sonra başka moleküllere dönüşüyor. Ve bu izomel adını verdiğimiz molekül zamana dayanıklı. Böyle olunca molekülü depolayabiliyoruz. Enerjiye ihtiyacımız olduğunda da bu molekülü tetikleyerek ısı enerjisi olarak kullanabiliyoruz. Daha sonra da depodaki molekül eski haline dönebiliyor.”

Moleküler termik güneş sistemi adı verilen sistem, oldukça kadar karmaşık.

Sistem, etkili bir şekilde güneş ışığını emmeli ve güneş ışığının büyük bölümünü yakalayabiliyor olmalı. Yine etkin biçimde bu ışığı depolayacak moleküle dönüştürmesi gerekiyor ve bunu yaparken çok yüksek bir enerji yoğunluğuna sahip olmalı. Son olarak da sağlam, ucuz ve uzun süreler boyunca kullanılabilmek zorunda.

Ekip şimdiye dek, elde edilen güneş enerjisinin yüzde birini depolayarak kimyasal enerjiye dönüştüren moleküller oluşturdu.

Poulsen, üretilen enerji moleküllerinin yüzde 10´unun depolanabildiğinde, sistemi görücüye çıkaracağını söylüyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —