• BIST 100

    10268,6%0,2
  • DOLAR

    32,29% 0,17
  • EURO

    34,84% 0,15
  • GRAM ALTIN

    2445,22% 0,54
  • Ç. ALTIN

    3877,27% 0,00

Güney Afrika mahkemesi Shell´in petrol aramasını engelledi.

Güney Afrika mahkemesi Shell´in petrol aramasını engelledi.

Güney Afrika´da bir mahkeme, petrol devi Shell´in ülkenin doğu kıyı şeridinde petrol ve gaz için sismik testini kesin bir karara kadar durdurdu.

 

Karar, ses patlamasının deniz yaşamına zarar vereceğinden korkan çevreciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Shell, kararı gözden geçirirken operasyonları 'duraklattığını' söyledi.

Güney Afrika Enerji Bakanı Gwede Mantashe, projeyi eleştirenleri Afrika´yı enerji kaynaklarından mahrum etmek istediklerini söyleyerek kınamıştı.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Gerald Bloem kararında, Shell´in Vahşi Kıyı yakınlarındaki suları keşfetme hakkının 'önemli ölçüde kusurlu bir danışma süreci temelinde verildiğini' söyledi.

Doğu Cape eyaletindeki 250 km´lik (155 millik) sahil şeridi, doğal güzelliği ve deniz yaşamı ile bilinir.

Kampanyacılar, balinalar, yunuslar ve foklar dahil olmak üzere birçok deniz canlısının sismik testlerden etkileneceğini savundu.

Davada temsil edilen yerel topluluklar, arazi ve balıkçılık üzerindeki geleneksel haklarına saygı gösterilmediğini söyledi.

Kararı memnuniyetle karşılayan yerel kampanyacı Nonhle Mbuthuma şunları söyledi: 'Kıyı toplulukları olarak yüzyıllardır denize güvendik - ve yargıcın okyanus geçim kaynaklarımızın kısa vadeli kârlar için feda edilmemesi gerektiğini kabul etmesinden memnunuz.'

Sismik araştırmalar, deniz tabanının altında ne olduğunu haritalamanın bir yolu olarak gerçekleştirilir.

Bir hava tabancasından ateşlenen şok dalgaları - çok güçlü bir hoparlör gibi - deniz tabanına doğru püskürtülür. Geri dönen ses, örneğin alttaki kayaya kilitlenmiş petrol olup olmadığını ortaya çıkarır.

Shell, daha önceki bir mahkeme kararının devam edebileceğini söyledikten sonra Aralık ayının başında 6.000 kilometrekarelik alanı araştırmaya başlamıştı. Bu durumda yargıç, anketi engellemek isteyenlerin çevreye verilen zararı gösterecek yeterli kanıt sunmadığını söyledi.

 

Salı günkü kararda Yargıç Bloem, uzmanların testin neden olabileceği zarar konusunda ifade verdiğini ve Shell´in buna yeterince itiraz etmediğini söyledi.

Sivil toplum kuruluşu Natural Justice´den Katherine Robinson, kararın 'büyük bir zafer' olduğunu söyledi, ancak 'mücadelenin bitmediğini' de sözlerine ekledi.

AFP haber ajansının aktardığına göre, 'Bu karar sadece bir yasak. Yargılamaların devam edeceğini anlıyoruz.'

Shell yanıtında, 'Mahkemenin kararına saygı duyuyoruz ve kararı gözden geçirirken anketi duraklattık' dedi.

Shell daha önce, dava aleyhine olursa, tüm operasyonu iptal edebileceği ve milyonlarca dolar değerinde petrol ve gaz çıkarma şansını kaybedebileceği konusunda uyarmıştı.

 


13.8° / 11.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor