• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail´den Türkiye eksenli cephe

Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail´den Türkiye eksenli cephe

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Türkiye´yi yakından ilgilendiren tarihi günlerden birini yaşıyor. Lefkoşa´nın güney kısmında ana yollar kapalı. Kentin birçok noktasına polis yerleştirilmiş durumda. Güvenlik önlemleri had safhada. Kıbrıs´

 

Netanyahu´yu taşıyan uçak bu sabah Larnaka Uluslararası Havalimanı´na iniş yaptı. İsrail Başbakanı, Kıbrıs hükümeti tarafından üst düzey yetkililerin katıldığı resmi törenle karşılandı. Karşılama töreninin ardından Netanyahu, Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ve kabinesi ile görüşmek üzere Lefkoşa´ya hareket etti.

Rum tarafı İsrail Başbakanı´nın ziyaretine özel önem atfediyor. Bu nedenle, Anastasiadis birkaç saat önce Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile özel bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede iki lider İsrail-Kıbrıs-Yunanistan ilişkilerinin geleceğini, Kıbrıs sorununu ve Doğu Akdeniz´deki enerji rezervleri ile ilgili son durumu ele aldı.

Sputnik´e gerek Atina´dan gerekse Lefkoşa´dan ulaşan son bilgiler, Türkiye´nin bugünkü görüşmelerin ana eksenini teşkil edeceğine işaret ediyor. Anastasiadis ve Netanyahu, Doğu Akdeniz´in enerji rezervlerinin geleceğini Türkiye eksenli olarak ele alacak. Bu bağlamda, iki lider Türkiye´deki son gelişmeleri irdeleyecek. Hem Anastasiadis hem de Netanyahu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın siyasi düzlemdeki son konumuna ve adımlarına büyük önem atfediyor. Ayrıca, Anastasiadis Netanyahu´ya Kıbrıs müzakerelerindeki son durumla ilgili bilgi verecek.

İki ülke hükümetleri bugünkü önemli toplantılarda Türkiye eksenli olarak ortak diplomatik adımları ve savunma alanındaki işbirliğini de gözden geçirecek. Ayrıca, Güney Kıbrıs´ın İsrail´in AB ile ilişkilerinin pekiştirilmesi noktasında oynadığı rol da bugün gündemde olacak.

ÖNCELİKLİ MADDE ENERJİ

Deneyimli Kıbrıslı Rum gazeteci Melani Antoniou´ya göre, bugünkü toplantılarda iki ülke yazılı anlaşma imzalamayacak. Ancak iki komşu hükümet enerji konusunda önemli yeni inisiyatifleri gündeme alma imkanını bulacak.

Kathimerini gazetesinin diplomasi muhabiri Antoniou, Netanyahu´ya ziyaretinde İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz´in de eşlik ettiğine de dikkat çekip şu noktaların altını özellikle çiziyor: 'İsrail´de tesis edilen stratejik diyalog çerçevesinde enerji konuları ve özellikle de Kıbrıs ile İsrail doğalgazının Batı pazarlarına taşınması projesi ele alınacak. Lefkoşa bu konuda İsrail´den somut projeler bekliyor. Kıbrıs hükümeti denizaltı boru projesinin bir an evvel gündeme taşınmasını hedefliyor.'



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor