• BIST 100

    10208,70%1,62
  • DOLAR

    32,39% 0,12
  • EURO

    34,68% 0,01
  • GRAM ALTIN

    2400,66% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Güney Kıbrıs´a giden Çipras ve Netanyahu´dan Türkiye mesajı

Güney Kıbrıs´a giden Çipras ve Netanyahu´dan Türkiye mesajı

İsrail´in Kudüs kentinde bir araya gelen İsrail Başbakanı Netanyahu ile Yunanistan Başbakanı Çipras, iki ülke arasında özellikle enerji konusunda derinleşen ittifakın Türkiye´yi hedef almadığı vurgusu yaptı.

 

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bir kez daha Kasım 2015´te ilk ziyaretini gerçekleştirdiği İsrail´e gitti. Seçim öncesinde Filistin´e destek vurgusu yapmasına rağmen İsrail´le işbirliğini ileri boyutlara taşıdığı için eleştirilen Çipras, diplomatik ilişkilerin başlamasının 25. yılı sebebiyle yaptığı ziyarette mevkidaşı Benyamin Netanyahu ile Kudüs´te ortak basın toplantısı düzenledi. Liderler bu görüşmelerin Türkiye ile ilişkilerden bağımsız olarak yapıldığına dikkat çekti. Ayrıca Netanyahu, Güney Kıbrıs ve İsrail´i denizin altına döşenecek yüksek voltajlı elektrik kablolarıyla Avrupa´ya bağlama projesi ‘Euroasian Interconnector Project´ için çalışmalara çok yakında başlanabileceğine işaret etti.

NETANYAHU: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN BOZULMASINI İSTEMEZDİK

Hükümetler arası düzeyde gerçekleştirilen Netanyahu- Çipras görüşmesinde başta ekonomik ve enerji alanında olmak üzere birçok anlaşmaya imza atıldı. Kudüs´teki ortak basın toplantısında Yunanistan´la uzun vadeli ve yakın bir ilişki yürütmeyi hedeflediklerini belirten Netanyahu, “Ancak bu ilişki Türkiye ile ilişkilerimizi normalleştirme çabalarından bağımsız olarak yürüyor' dedi. Jerusalem Post´un haberine göre Netanyahu, Ankara ile ilişkileri normalleştirme çabalarının süreceğini ifade ederek, “Geçmişte Türkiye ile İsrail´in iyi ilişkileri vardı. Bunun bozulmasını istemezdik. Bozulmasının sebebi de biz değiliz. Türkiye tarafından bir politika değişikliği varsa, bunu memnuniyetle karşılarız' diye konuştu.

Çipras da, İsrail-Yunanistan görüşmelerinin başka bir ülkeyi hedef almadığını belirterek, “Biz sadece kendimizin ve bölgedeki diğer ülkelerin çıkarlarını gözetiyoruz' dedi.

´İSRAİL´İN ELEKTRİK AĞI ÇEŞİTLENECEK´

Öte yandan The Times of Israel´in haberine göre Netanyahu enerji işbirliğiyle ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Enerji alanındaki işbirliği yalnızca doğalgaz görüşmelerini değil İsrail, Güney Kıbrıs ve Yunanistan´ı birleştirecek elektrik kabloları döşenmesini de içeriyor. Bu kablolar ilk kez İsrail´in elektrik ağını çeşitlendirmesine ve hatta elektrik enerjisi yoluyla doğalgaz ihraç etmesine imkan verecek.”

​ÇİPRAS: ´BAŞKALARININ´ DA KATILMASINI İSTERİZ

Bu arada Netanyahu ve Çipras, bölgesel çıkarlara ilişkin olarak Nikos Anastasiadis ile üçlü bir görüşme gerçekleştirmek üzere Güney Kıbrıs´a gitti. Çipras, isim vermeden yine Türkiye´ye gönderme yaparak “Bu toplantı da hiç kimseyi hedef almıyor. Biz hiç kimseye karşı değiliz. Başkalarının katılımına da memnun oluruz' diye konuştu.

RUM BASINI ´2 AY İÇİNDE BAŞLAYACAK´ DEMİŞTİ

Fileleftheros gazetesi Rum İsrail´i denizaltı kablolarıyla Girit ve Yunanistan´a bağlayacak projenin başlamak üzere olduğunu yazmıştı. Odin Finder isimli İtalyan araştırma gemisinin deniz tabanıyla ilgili verileri kayda geçirmek ve derinlik ölçümü yapmak için şubat ya da martta Limasol Limanı´ndan yola çıkacağı öne sürülmüştü.

 

 



17.7° / 12.2°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor