Tarih: 11.04.2017 20:45

Güney Kore, ABD´nin hava savunma sistemlerini alacak mı?

Facebook Twitter Linked-in

 

ABD´nin Güney Kore´ye yerleştireceği THAAD hava savunma sistemlerini geri almasının oldukça zor olacağı görüşünde birleşen bazı uzmanlar, Seul´un bu silahları satın almasını teklif ediyor.

Uzmanlara göre, Güney Kore´nin ülkedeki THAAD hava savunma sistemlerini ABD´den satın alması, Kuzey Kore´nin tehditlerine karşı önleyici tedbirleri yönetme fırsatının yanı sıra, Çin ile ilişkileri iyileştirecek.

Sejong Enstitüsü Birleşme Stratejisi Bölümü Başkanı Cheong Seong-Chang, “THAAD´ın tek amacının Kuzey Kore füzelerini tespit etme ve etkisizleştirme olduğunu varsayarsak ABD´nin bu sistemleri Güney Kore´ye satmasını imkansız hale getiren nedenler yok” dedi. 

ABD´nin sistemleri satmayı reddetmesi ve Koreliler arasındaki üst düzey diyalog sayesinde füze üslerinin yok edilmesi durumunda hava savunma sistemlerine ihtiyaç kalmayacağı olasılığının olduğunu belirten Seong-Chang, “Başka olasılık da var. ABD, THAAD sistemlerini geri çekse de, Kuzey Kore´nin anlaşmayı ihlal etmesi durumunda yeniden yerleştirebilir” diye konuştu.

ABD´yle müttefik ilişkilerini sürdürmenin çok önemli olduğunu söyleyen uzman, “Yine de güvenlik konusunda tamamen ABD´ye güvenmek tehlikeli. Bu, Kuzey Kore´yle çatışmayı güçlendirir ve Çin´le ilişkileri kötüleştirir” yorumunda bulundu.

Choongang Üniversitesi´nden Prof. Dr. Lee Hyejeong ise ABD´nin tüm ihlallere rağmen Kuzey Kore´ye saldırma hakkına sahip olmadığını kaydederek, “ABD´yle ittifak, Kore toplumunun özel konusu. Hava savunma sistemlerinin konuşlandırılması kararı, Güney Kore-ABD ittifakı kapsamında alındı. ABD´nin Güney Kore´deki komutanlığı hava savunma sistemlerini yerleştirme teklifinde bulundu ve uzun inceleme yapılmadan Güney Kore Savunma Bakanlığı ve ABD Genelkurmay Başkanlığı kararın alındığını açıkladılar. Yani bu kararın ekonomik ve politik sonuçlarından doğan sorumluluğu ABD Genelkurmay Başkanlığı ile Güney Kore Savunma Bakanlığı taşıyor” ifadelerini kullandı. 

Lee Hyejeong, “Kore-ABD ittifakı bağlamında değerlendirilen ‘Kim Jong-un´u yok etme operasyonu´ ve Kuzey Kore´ye önleyici saldırı olasılıkları, ABD ile Kore arasındaki karşılıklı savunma anlaşmasının sınırları dışına çıkıyor” dedi.

 



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —