• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Güney Kore Başsavcısı: Skandalda Devlet Başkanı Park´ın da önemli ölçüde payı var

Güney Kore Başsavcısı: Skandalda Devlet Başkanı Park´ın da önemli ölçüde payı var

Güney Kore´de savcılar, Devlet Başkanı Park Guen-hye´nin eski dostu Choi Soon-sil´in, resmi görevi bulunmamasına rağmen önemli devlet işlerine müdahil olması ve haksız servet kazanmasında ‘önemli ölçüde payının´ olduğunu açıkla

 

Başsavcı Lee Young-ryeol, yaptığı açıklamada, delilere dayanarak Devlet Başkanı Park´ın, Choi Soon-sil ve iki yardımcısının yargılandığı suçların büyük kısmında, önemli ölçüde payının olduğu kanaatine vardıklarını belirtti. Lee, anayasal dokunulmazlığı bulunan Park´a dava açılamayacağını fakat vardıkları kanaat doğrultusunda sorgulanması için ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

‘PARK´A KARAKTER SUİKASTI YAPILDI´

Öte yandan, Devlet Başkanlığı Sözcüsü Jung Youn-kuk, Park´a ‘karakter suikasti' yapıldığını iddia ederek, savcılığın kararıyla ilgili, ‘tamamen varsayıma dayalı, somut gerçeklerin gözardı edildiği, doğru olmayan bir karar´ açıklamasında bulundu.

Savcıların dava sürecinde, adil ve siyasi olarak tarafsız olmadığını düşündüklerini kaydeden Jung, Park´ın, özel savcılı bağımsız bir heyet ile ‘aktif şekilde işbirliği´ yaparak masumiyetini ispatlamayı düşündüğünü söyledi.

Bu arada Park´ın istifasını isteyen binlerce kişi, yaklaşık bir aydır her cumartesi Seul´de gösteri düzenliyor.

NE OLMUŞTU?

Geçmişte Rus Çarı´na siyasi meselelerde fikir veren ve doğaüstü güçlere sahip olduğunu iddia eden Grigori Rasputin´e benzetilen Choi´nin devlet başkanının önemli konuşma metinlerini kaleme aldığı ortaya çıkmıştı.

Park ile ilişkisini kullanarak iş adamlarını bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamakla da suçlanan Choi´nin kültürel ve spor faaliyetlerini destekleme adı altında, yardım kuruluşlarından zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirdiği iddia ediliyor.




22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor