Tarih: 29.11.2017 13:33

Güney Kore: Kuzey Kore´nin provokasyonlarına asla izin vermeyeceğiz

Facebook Twitter Linked-in

 

Güney Kore resmi haber ajansı Yonhap´ın aktardığına göre füze denemesinin ardından yapılan Ulusal Güvenlik Konseyi´nde yaptığı açıklamada 'Kuzey Kore´yi bu pervasız provokasyonları nedeniyle kınıyorum. Kuzey Kore acilen kendi tecridi ve ölümüne neden olacak pervasız uğraşından vazgeçmeli ve diyalog masasına gelmeli. Hükümetimiz asla Kuzey Kore´nin provokasyonlarına izin vermeyecek' dedi. 

´DÜNYA BARIŞI İÇİN CİDDİ TEHDİT´

Nükleer hırslarından vazgeçirmek için Pyongyang yönetimine daha güçlü yaptırımlar ve baskı uygulanması gerektiğini vurgulayan Moon füze denemesini dünya barışı için ´ciddi tehdit´ olarak  değerlendirdi.

Ülkesinin, güvenliği artırmak için ABD ile çalışacağını belirten Moon, hükümet yetkililerinden, Kuzey Kore´nin kıtalararası balistik füze denemesinin, Güney Kore´nin, gelecek yıl Pyeongchang kentinde düzenlenecek Kış Olimpiyat Oyunlarına başarılı bir şekilde ev sahipliği yapma çabalarını etkileyip etkilemeyeceğini ´yakından değerlendirmelerini´ istedi.

Güney Kore, Kuzey´in denemesinin ardından gerçek mermili askeri tatbikat yapmış ayrıca ´Hyunmoo II´ adlı balistik füzesini fırlatmıştı.

MOON, TRUMP VE ABE İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Moon, Kuzey Kore´nin kıtalar arası balistik füze denemesine yönelik ülkelerin tepkisini görüşmek üzere ABD Başkanı Donald Trump ile 20 dakikalık bir telefon konuşması yaptı.

Beyaz Saray´dan yapılan açıklamada, iki liderin, 'Kuzey Kore´nin son provokasyonunun yalnızca ABD ve Güney Kore için değil, aynı zamanda tüm dünya için vahim tehdit oluşturduğunun altını çizdiği' belirtildi.

Moon´un Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile yaptığı görüşmede de  iki liderin Kuzey Kore´ye yönelik Birleşmiş Milletler´de yeni yaptırımların çıkarılması için çabalama konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

ÇİN: CİDDİ KAYGI DUYUYORUZ

Çin Dışişleri de Kuzey Kore´nin son füze denemesinden ´ciddi kaygı duyulduğu´ açıklamasını yaptı.

Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang,´Pyongyang´ın gerçekleştirdiği fırlatma işleminden ciddi kaygı duydukları ve buna karşı olduklarının´ söyledi.

Kuzey Kore´yi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uyması konusunda ´güçlü şekilde uyardıklarını´ söyleyen Gıng Pyongyang´a ´Kore yarımadasında tansiyonu yükseltecek eylemlerden kaçınması´ çağrısı yaptı. 

ABD´nin bölgedeki askeri tatbikatları durdurması karşılığında Kuzey Kore´nin silah denemelerini dondurması konusunda Pekin´in yaptığı önerinin tansiyonun düşürülmesi için en iyi yol olduğunu işaret eden Gıng, 'İlgili tüm tarafların, bölgede barış ve istikrarın korunması adına temkinli olmasını umuyoruz' diye konuştu.

ALMANYA: KUZEY KORE ULUSLARARASI HUKUKU YİNE ÇİĞNEDİ

Denemenin ardından Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel Pyongyang´ın füze denemesini kınadıklarını açıklayarak Kuzey Kore´nin Almanya Büyükelçisi´ni Dışişleri´ne çağıracaklarını söyledi.

Gabriel ' Kuzey Kore bir kez daha uluslararası hukuku çiğnedi. Kuzey Kore´nin pervasız davranışı uluslararsı güvenliğe ciddi tehdit teşkil ediyor' dedi.

Fransa, İsveç, Danimarka ve Litvanya´dan da Kuzey Kore´nin denemesini kınayan açıklamalar geldi.

Kore Merkez Haber Ajansı´nın (KCNA) haberine göre, ´Hwasong-15´ füzesi, yerel saatle 02.48´de fırlatıldıktan sonra 53 dakika belirlenen yörüngesinde seyretti ve Japon Denizi´nde hedeflenen noktaya indi.

'Yeni nesil balistik füzenin ABD´de herhangi bir noktayı vuracak kapasitede olduğu' iddia edilen füzenin 4475 kilometre irtifaya kadar ulaştığı ve  950 kilometre mesafe aldığı belirtildi.

Kuzey Kore bir önceki balistik füze denemesini 15 Eylül´de yapmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —