Güney Kore liderinden 30 bin kişinin öldüğü olaylar için özür: Bugün hala bu olayın vehametini görmek istemeyenler var

Güney Kore liderinden 30 bin kişinin öldüğü olaylar için özür: Bugün hala bu olayın vehametini görmek istemeyenler var

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, 1948-1954 yıllarında ülkenin güneyindeki Jeju Adası´nda 30 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine yol açan şiddet olaylarında devletin rolü nedeniyle özür diledi.

 

Güney Kore haber ajansı Yonhap´ta yer alan habere göre Moon, olayların 70. yıl dönümünde Jeju´da düzenlenen anma törenine katıldı.

Moon, törende yaptığı konuşmada, olayın ardındaki gerçekleri aydınlatma ve kurbanların itibarlarını iade etme sözü verdi.

Törende aralarında sağ kurtulanların da olduğu yaklaşık 15 bin kişilik kalabalığa hitap eden Moon, 'Devlet başkanı olarak bir kez daha devlet şiddetinin yol açtığı tüm acılar için özür diliyor, bu acıları dindirmek ve kurbanların anısını yaşatmak için her türlü çabayı göstereceğimize söz veriyorum' dedi.

Moon, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Bugün burada Jeju katliamını tanıma konusundaki taahhüdümüzü yineliyoruz. Olayın perde arkasındaki gerçekleri aydınlatma ve kurbanların itibarlarını iade etme konusundaki çabalarımızdan hiçbir suretle geri durmayacağız. Bugün hala bu olayın vehametini görmek istemeyenler var. Ulus olarak modern tarihimizin bu karanlık sayfasıyla doğrudan yüzleşme cesaretini göstermeliyiz. Kore Cumhuriyeti, maalesef hala eski ideolojilerin yarattığı düşmanlık ve nefret dilinin etkisinde. Kendimizi bu ideolojik çerçevelerden kurtarmalıyız. Barış ve birlikte yaşam kültürü ancak hakikatin ışında yaratılabilir, ideolojilerin değil.' 

Moon, Jeju kurbanlarının itibarlarını iade etmenin ülkenin barış, uzlaşma, birlikte yaşanma ve insan hakları yolunda ilerlemesinin mihenk taşı olduğunu vurguladı.

Jeju´daki olaylar, Kore´nin Japon sömürge yönetiminden bağımsızlığını kazandığı 1945 yılından sonra içine düştüğü ideolojik bölünmenin yarattığı çatışmalardan biriydi. O yıllarda Kore Yarımadası´nın kuzeyinde komünist yönetim, güneyinde ise Birleşmiş Milletler Kore Geçici Komisyonu (UNTCOK) gözetimindeki hükümet hakim durumdaydı. Güney Kore hükümeti 10 Mayıs 1948´de güney vilayetlerinde ve Jeju Adası´nda yapılacak ve ülke genelinde geçerli olacak genel seçimler için harekete geçmişti.

Seçimlerin ülkedeki mevcut bölünmeyi daha da artıracağını düşünen komünist Güney Kore İşçi Partisi seçimlere karşı çıkıyordu. Seçimleri engellemek isteyen parti mensuplarının polis karakollarına ve sağcı gençlik gruplarına saldırılar düzenlemesiyle çatışmalar başladı. Güney Kore yönetimi, Amerikan askerlerinin yardımıyla adaya müdahale etti. Hükümet güçleri, muhalif gruplara müdahalesinde sivillere yönelik yargısız infazlarda bulundu. Bu katliamlar ve çatışmalar nedeniyle ada nüfusunun yaklaşık yüzde 10´unun oluşturan 30 bine yakın kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 40 bin kişi de Japonya´ya sığınmak zorunda kaldı.

Güney Kore, olayın anılmasını yıllarca yasaklandı. 2006´da dönemin hükümeti, ilk kez devletin rolünü kabul etti ve resmi özür diledi.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading