Güney Sudan´da 13 Eylül´de nihai barış anlaşması imzalanacak
Güney Sudan´da Riek Machar liderliğindeki silahlı grup, ülkede çatışan taraflar arasındaki nihai barış anlaşmasının 13 Eylül´de Etiyopya´da imzalanacağını açıkladı.
Tarafların gelecek çarşamba günü Addis Ababa´da yapılacak Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi (IGAD) Dışişleri Bakanları toplantısında anlaşma maddeleri konusundaki çekincelerini ileteceğini aktaran Gatkuoth, grubunun, ara bulucu Sudan´a iletilen anlaşma konusundaki çekinceler tartışılmadığı sürece nihai anlaşmaya taraf olmayacağını ifade etti.
İLK METİN 30 AĞUSTOS´TA İMZALANMIŞTI
Güney Sudan´daki en büyük silahlı muhalif gücün lideri Riek Machar ve 9 muhalif grubun çatı kuruluşu olan Güney Sudan Muhalefet İttifakı (SSOA) 30 Ağustos´ta Sudan´ın başkenti Hartum´da gerçekleştirilen törenle barış anlaşmasının ilk metnini imzalamıştı.Machar ve SSOA tarafından yapılan yazılı açıklamada muhalifler, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir´in, anlaşmayla ilgili taleplerinin eylül ayında yapılması planlanan IGAD toplantısına taşınması garantisi vermesinin ardından barış anlaşmasını imzaladıklarını duyurmuştu. İmzanın ardından anlaşma metniyle ilgili taleplerin yazılı olarak Beşir´e iletildiği kaydedilmişti.
MUHALİFLERİN TALEPLERİ
Muhalifler taleplerini, ´karar alma mekanizmasında düzenleme yapılması, tüm grupların onayı olmadan anlaşma metninde herhangi bir değişiklik yapılmaması için karar yeter sayısının belirlenmesi, eyaletlerin sayısının belirleneceği metnin anlaşma metnine eklenmesi, anayasanın, halkın iradesini yansıtacak bir anayasa olması, Sudan ve Uganda´nın yanı sıra Kenya ve Etiyopya´nın da barış anlaşmasının garantör devletleri arasına dahil edilmesi´ olarak ifade etmişti.
GÜNEY SUDAN´DAKİ İÇ SAVAŞ SÜRECİ
Sudan´dan 2011´de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit´in 16 Aralık 2013´te yardımcısı Riek Machar´ı ´darbe teşebbüsü´ iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. IGAD gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015´te taraflar arasında anlaşmaya varılsa da başkent Cuba´da 8 Temmuz 2016´da çatışmalar yeniden patlak vermişti.Ardından Sudan´ın başkenti Hartum´da IGAD gözetiminde Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni himayesinde barış görüşmeleri başlamış, Salva Kiir Mayardit ve Riek Machar, Haziran 2018´de ateşkes kararı almıştı. Bu adımı 7 Temmuz´da tarafların güvenlik düzenlemeleri konusunda anlaşmaya varması, 5 Ağustos´ta da yönetim ve kaynakların paylaşımı konusunda bir anlaşmanın imzalanması izlemişti.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
