Tarih: 31.01.2018 18:01

Güney Yemen geri dönüyor: Ayrılıkçılar Aden´i aldı

Facebook Twitter Linked-in

 

Yemen´e saldıran koalisyonun başını çeken Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri´nin (BAE) birbirine mi düştüğü sorusunu sorduran gelişmeler yaşanıyor. BAE´nin desteklediği güneyli ayrılıkçılar, Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplum tarafından tanınan devrik Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur El Hadi´ye bağlı güçlere adeta darbe yaptı.

Ayrılıkçıların Güney Geçiş Konseyi, yoğun çatışmalar sonrası ülkenin güneyindeki liman kenti Aden´i ele geçirdi. Bu adım, 1990´a dek bağımsız bir devlet olan Güney Yemen´in geri döndüğü yorumlarını beraberinde getirdi.

Mart 2015´te Yemen´in başkenti Sana´yı Şi Husilerin ele geçirmesinden beri sivil katliamlarına, kolera ve açlıktan ölümlere yol açan saldırılar düzenleyen koalisyon, böylece ülkedeki kaosu daha da artırdı. 

´YOLSUZLUK VE AYRIMCILIĞA DARBE´

21 Ocak´ta Güney Geçiş Konseyi, sistematik yolsuzluk ve ayrımcılıkla suçladıkları ´Başbakan´ Ahmed bin Dagher ile ´kabinesini´ 28 Ocak´a dek bir teknokratlar hükümetiyle değiştirmezse Hadi´yi devireceklerine dair ültimatom vermişti.

Nitekim pazar günü kızışan çatışmaların ardından stratejik öneme haiz Aden Limanı´nı ve hükümet binalarını ele geçiren Güney Geçiş Konseyi, ´başbakan ile hükümetin´ bulunduğu el Maaşık Sarayı´nı kuşatmaya aldı ve kelimenin tam manasıyla anakapıya dayandı. Hadi güçlerine bağlı askerlerin kaçtığı saraya ayrılıkçı güçlerin girmesini şimdilik Suudi askerlerinin engellediği belirtildi. 

ADEN´DE HALK BAYRAM YAPIYOR 

Aden´de yüzlerce kişi Güney Geçiş Konseyi´nin zaferini havai fişekler eşliğinde sokaklara çıkıp dans ederek kutladı.

Böylece Hadi´ye bir kez daha Aden´den Suudi Arabistan´a kaçış yolları gözüktü.

BAŞKANLIK KORUMALARININ ÜSSÜ ELE GEÇİRİLDİ

Güney Geçiş Konseyi, ağır topçu ve tank ateşiyle Aden´in kuzeyindeki Dar Saad bölgesinde başkanlık koruma güçlerinin son üssünü de ele geçirdi. Üssün kapısına Güney Yemen bayrağının çekilmesinin görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

Kızılhaç´a göre pazardan beri çatışmalarda 36 kişi öldü, 185 kişi yaralandı. Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyon ´´Aden´de istikrar ve güvenliğin yeniden tesisi için gerekli gördüğümüz tüm önlemleri alacağız´´ dedi. 

Yine güneydeki Şabva bölgesinde ise İslamcı militanların bir kontrol noktasına düzenlediği saldırıda koalisyon destekli güçlere bağlı 15 asker öldü.

Koalisyonu destekleyen ABD, Aden´deki taraflara ´gerilimi tırmandırmak ve kan dökmekten uzak durma, diyalog yoluyla siyasi çözüme ulaşma´ çağrısı yaptı.

BİRLEŞMENİN LİDERİ SALİH DE ÖLDÜRÜLDÜ 

Kuzey ile Güney Yemen´i 1990´da birleştiren ve 33 yıllık iktidarın ardından 2012´de devrilen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih de geçen yıl aralık ayında öldürülmüştü.

GÜNEY YEMEN´DEKİ SOSYALİST DEVLET

1839´da Osmanlı hakimiyetinden çıkarak Aden merkezli bir İngiliz protektorasına dönüşen Güney Yemen´in devamı olan Güney Yemen Halk Cumhuriyeti, 1967-90 arasında var olmuş sosyalist bir devletti. Batı´dan destek göremediğinden SSCB ve Çin´le yakınlaşmaya girmiş, silah yardımı karşılığında SSCB´ye deniz üslerini açmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —