'Güney Kıbrıs'ı vururuz' dedi, ortalık karıştı! En kısa mesafe 160 km

Güney Kıbrıs'tan havalanan İngiliz askeri uçağının sürpriz rotası konuşulurken, Yunanistan ve Avrupa Birliği'nden arka arkaya açıklamalar geliyor.

Gazze Şeridi'ndeki savaş 262'inci güne girerken, kuzey cephesi her an alev alabilir. Orta Doğu'da neredeyse her ülkeye yayılan çatışmalar.

WASHINGTON'DA SAVAŞ SONRASI MASAYA YATIRILIYOR

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kendisi hakkındaki tutuklama talebinden yalnızca bir ay sonra ilk kez ABD'yi ziyaret ediyor. Washington'da ilk olarak İsrail'i koşulsuz destekleyen Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham'la görüşen Yoav Gallant, mevkidaşı Lloyd Austin ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la da bir araya gelecek. Washington'daki randevuların odak noktası, Gazze Şeridi'ndeki savaşının bir sonraki aşaması ve Lübnan sınırında Hizbullah ile tırmanan gerilim. İsrail Savunma Bakanı, "Gazze'de C aşamasına (üçüncü aşama) geçiş büyük önem taşıyor. Bu geçişi ABD'li yetkililerle görüşeceğim, bunun nasıl ek şeyler sağlayabileceğini ve bu konuda da ABD ile yakın işbirliği yapacağımızı biliyorum" dedi. Üçüncü aşama, İsrailliler tarafından çatışmalar biterken Gazze'de Hamas'ın yerine yeni bir yönetim getirilmesi olarak tanımlanıyor. 

Yoav Gallant, son birkaç aydır Başbakan Binyamin Netanyahu ile savaşın gidişatı konusunda fikir ayrılığı yaşıyor. Savaş sonrasında İsrail'in Gazze yönetimde yer almayacağı daha net bir plan yapılmasını öneren Gallant’ın bu çağrısına Beyaz Saray da kayıtsız değil. İktidarda kalabilmek için sonsuz bir savaş isteyen Netanyahu, aralarında Gallant gibi eski generallerin de bulunduğu isimlerin dile getirdiği planla Gazze'nin işgalini talep eden aşırı sağcı koalisyon ortakları arasında sıkışmış durumda. Netanyahu, geçen hafta ABD'nin İsrail'e silah vermediğini söylediği bir videoyla Washington'a baskı kurmayı denedi. İsrail Başbakanı, Pazar günü ise silah sevkiyatına dair ABD ile yaşanan anlaşmazlığın yakında çözüleceğine inandığını söyledi. ABD'de Netanyahu'nun açıklamaları karşısında şaşkınlık var. Üst düzey yetkililer, İsrail Başbakanı'nın neyi kastettiğinden haberdar olmadıklarını dile getiriyor. Washington'ın Netanyahu'nun savaşı yürütme biçiminden giderek daha fazla rahatsızlık duyduğu bir sır değil.

CEHENNEM GÖRÜNTÜSÜ! GECE YARISI SALDIRI

Savaştan bir gün sonra, 8 Ekim tarihinde başlayan sınır çatışmaları zaman zaman 100 kilometre içeriye kadar taşınsa da çoğunlukla dar bir alanda gerçekleşti ancak tablo keskin bir şekilde değişiyor. Haziran ayı başındaki roket yağmurunun devasa orman yangınlarını tetiklemesiyle tırmanan gerilim, İsrail jetlerinin çok önemli bir Hizbullah komutanını vurması ve hemen ardından görülen yeni füze sağanağıyla doruğa çıktı. İsrail ordusu yeni operasyon planlarını onaylarken, siyasetçilerden topyekun savaş için kritik karar noktasına gelindiğine dair açıklamalar geldi. Tam da bunun üzerine Hizbullah lideri Hasan Nasrallah televizyona çıkıp topyekun savaştan söz etti. 

Dünya üç haftadır daha önce birçok kez savaşılan İsrail-Lübnan sınırına kilitlenirken, siyasi kariyerini kurtarmak için çırpınan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Pazar akşamı çok yakında kuzeye asker konuşlandırabileceklerini duyurdu. 37 binden fazla Filistinliyi katlettikleri Gazze Şeridi'ndeki yoğun çatışma aşamasının neredeyse sona erdiğini belirten Netanyahu, Hamas yok edilinceye kadar savaşın süreceğini de yineledi. İsrail işgal ordusu gece yarısı Lübnan'ın güneyindeki Kfar Kela ve Hiyam'ı savaşta kullanılması yasak olan beyaz fosfor bombalarıyla vurdu. Kaydedilen görüntülerde sınır hattındaki bölgenin aydınlandığı ve alev alev yandığı görüldü.

Hizbullah'ın tanksavar füzeleriyle gerçekleştirdiği saldırıda ise Metulla'da iki İsrail askeri yaralandı. Kuveyt'in ardından başka ülkeler de vatandaşlarına Lübnan'dan ayrılmaları çağrıları yapıyor. Kuzey Makedonya, Lübnan'daki vatandaşlarından acil şekilde ülkeden çıkmalarını istedi. Güney Kıbrıs'taki İngiliz hava üssü Ağrotur'dan havalanan bir KC2 Voyager nakliye uçağı ise, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a iniş yaptı. Uçağın neden Beyrut'a gittiği henüz bilinmiyor. Hizbullah lideri Nasrallah, geçen haftaki konuşmasında havaalanlarının İsrail savaş uçaklarına açması halinde Güney Kıbrıs'ı vuracaklarını dünyaya ilan etti. Bu çıkış, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü Hizbullah'ın ilk kez bir Avrupa Birliği üyesini tehdit etmesi anlamına geliyor. 

Rumlar ise savaşa dahil olmadıklarını belirten açıklamalar yaptı.AVRUPA'DA TELAŞ, YUNANİSTAN'DA YANKI BULDUAdım adım topyekun savaşa gidilirken Hizbullah'ın Güney Kıbrıs tehdidi Avrupa'da yankı buldu. Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Savaşın yayılmasının arifesindeyiz. Savaşın Lübnan'ın güneyini etkileme ve yayılma riski her gün artıyor" diyerek Orta Doğu'nun kritik bir eşikte olduğu uyarısını yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, yakında Lübnan'ı ziyaret edeceğini duyurdu ve Berlin yönetiminin fazlasıyla endişeli olduğunu söyledi. Baerbock, "Daha fazla tırmanda bölgedeki insanlar için bir felaket olabilir" diye konuştu.Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis de, Avrupa Birliği bakanlarının aylık toplantısından önce konuştu. Hizbullah'ın Güney Kıbrıs tehdidinin 'kabul edilemez' olarak niteleyip kınayan Yunan bakan, Avrupa Birliği'nin üye ülkelerin yanında duracağını söyledi.Lübnan'ın başkenti Beyrut ile Güney Kıbrıs arasında kuş uçuşu 240 kilometre mesafe bulunuyor. Güney Kıbrıs'ın doğusu ile Lübnan'ın kuzeyi arasındaki en kısa mesafe ise 160 kilometreye kadar düşüyor.Hizbullah'ın elindeki on binlerce füze arasında menzili 300 kilometre ve 210 kilometreyi bulan Fetih ve Zelzal füzeleri bulunuyor.

İKİ ÜRDÜN ASKERİ ÖLDÜ

Gazze Şeridi'ndeki savaşın yansıdığı ülkelerden Ürdün'de Pazar günü meydana gelen bir trafik kazasına orduya ait kamyonlar karıştı. Ürdün ordusu, trafik kazasında Gazze'ye insani yardım taşıyan üç kamyonun çarpıştığını ve iki askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ordunun resmi açıklamasına göre, yardım konvoyu Ölü Deniz-El Edasiye yolundan saptığı için kaza gerçekleşti.

 



Türkiye yeni uydusuyla "uzay vatan"daki gücünü pekiştirecek

Türkiye'nin uydu serüveni, yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın temmuzun ikinci haftasında fırlatılmasıyla yeni bir boyuta taşınacak.

Teknoloji

Üç ülke Türkiye'ye karşı birleşti! Bayraktar TB2'nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

Yunan medyası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali için Kiev'e mühimmat sağlamak için Türkiye'nin kapısının çalınacağını ancak üç ülkenin birleşip bu konuyu veto ettiklerini yazdı.

Teknoloji

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

'Güney Kıbrıs'ı vururuz' dedi, ortalık karıştı! En kısa mesafe 160 km

Yeni savaş kapıda: İsrail'den Hizbullah hedeflerine saldırı! İran'dan tansiyonu yükselten açıklama...

Türkiye yeni uydusuyla "uzay vatan"daki gücünü pekiştirecek

Pakistan kavuran sıcaklarla mücadele ediyor! Karaçi’de son 24 saatte 14 can kaybı

"Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi geleceği belirleyecek önemli tarihi adım niteliği taşıyacak"

Türk partisi birinci oldu! Avrupa’da siyasi deprem, Fransa erken seçim ilan etti

Üç ülke Türkiye'ye karşı birleşti! Bayraktar TB2'nin adı bile yetti, hemen veto ettiler

Netanyahu'nun savaş kabinesi adeta dağıldı, peş peşe istifalar...

Ukrayna, ilk kez bir Rus Su-57 savaş uçağını vurduğunu duyurdu

Maduro'dan muhalefete 'suikast' suçlaması: Beni arıyorlar, bana zarar vermek istiyorlar

Arsuz’da maden tepkisi: İstemiyoruz

AVRASYA BİR’Lİ GENÇLERDEN ‘TURAN’ RÜZGARI

FETHİN 571. YILI KUTLU OLSUN

KARDEŞ AZERBAYCAN’IN BAĞIMSIZLIK GÜNÜ KUTLU OLSUN

‘ALTIN İNSAN ÖDÜLLERİ’ SAHİPLERİNİ BULDU

Türkiye`nin dünya çapında tanınan stratejisti:”Gazze konusunda Türkiye üzerine düşenleri fazlasıyla yerine getiriyor”

HUN TÜRK KURULTAYI KONFERANSI

TANTAN: ZENGEZUR KORİDORU MUTLAKA AÇILMALI

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yükleniyor