Tarih: 07.02.2014 15:23

Gurbetçi Türklere Oy Kullanma Hakkı

Facebook Twitter Linked-in

Die Presse

Avusturya’da hâlen 114 bin Türk vatandaşı yaşıyor, bunların 44 bini ise Viyana’da. Hükûmetin ilgili bir yasa tasarısı, Ankara’daki Meclis’ten geçtiği Mayıs 2012’den bu yana Türk vatandaşları, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Viyana’daki Türkiye Büyükelçiliğinde ve üç Başkonsoloslukta (Viyana, Salzburg, Bregenz) oy kullanma imkânına sahip. Buna karşılık yerel seçimlerde oy kullanamıyorlar çünkü böyle bir durumda asıl ikametgâhlarının Türkiye’de olması gerekiyor. Bir sonraki yerel seçimler martta yapılacak ve yerel yönetimler, belediye meclisleri ve belediye başkanları seçilecek.

Sadece Avusturya için değil bütün dünya için geçerli olan yeni sistemin ilk kez gelecek ağustos ayında, Türkiye tarihinde ilk kez doğrudan yapılan bir seçimle cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanması bekleniyor.

Gurbetçi Türkler, şimdiye kadar (toplamda 4,2 milyon Türk vatandaşı Türkiye dışında yaşıyor) seçimlere katılabilmek için Türk sınırlarında ve hava limanlarında özel olarak kurulan sandıkları kullanıyorlardı. Bu uygulamanın sonucunda katılım düşük oluyordu. Mesela 2011’deki milletvekili seçimlerinde sadece yüzde 5 seviyesindeydi.

Partiler İçin Önemli Bir Oy Potansiyeli

Türk gazetesi Radikalin haberine göre yeni düzenleme sayesinde Türk vatandaşları, gelecekte Meclisteki 550 milletvekilinin yaklaşık 20’sini yurt dışından belirleyebilecek. Yeni yasaya göre yurt dışındaki Türk seçmenlere, ikametgâhlarının yakınlarındaki bir diplomatik temsilcilikte oy kullanabilmeleri için zamanında duyuru yapılacak. Yurt dışındaki oy kullanma işlemi bir aylık süreye yayıldığı için konsolosluk ve büyükelçiliklerde seçmen izdihamının yaşanmasının engellenmesi bekleniyor. Yurt dışında kullanılan sandıkların seçimden sonra Türkiye’ye getirilmesi ve orada açılması öngörülüyor.

Viyanalı Entegrasyon Uzmanı ve Sosyolog Kenan Güngör, “Bu hususta Avusturya’daki medya ve Türk derneklerine oldukça önemli bir rol düşüyor.” dedi.

İç Politikanın Dış Siyasete Dönüştürülmesi

Avusturya’daki Türklerin esas yönelimleri konusunda, eğilim olarak hükûmet lideri Recep Tayyip Erdoğan’ı seçtikleri ihtimalinin epey yüksek olduğunu ifade eden Güngör, neticede çoğunun, Erdoğan’ın geleneksel olarak taraftarlarının büyük bir kısmının bulunduğu dindar ve muhafazakâr izler taşıyan İç Anadolu’dan geldiğini söyledi.

Dolayısıyla ilerde Türk partilerinin Avusturya’da daha güçlü şekilde seçim kampanyası yürütmesinin hesap edilmesi gerektiğini belirten Güngör, “Zira Türk toplumu gibi büyük bir diasporası olan toplumlarda, bu toplumların iç siyasi fikirlerle aktif hâle geldiği gözlenmektedir. İç politikanın dış politikaya dönüştürülmesi olgusu daha da artabilir.” şeklinde ifadeler kullandı. (Avusturya`da yayınlanan Die Presse - 5 Şubat 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —