Tarih: 25.09.2014 10:43

Güven Duyulan İnsan

Facebook Twitter Linked-in

Michael Martens

O, bu sıralar Türkiye’de İslam Devleti teröristlerce rehin tutulmuş 49 kişinin kurtarılmasının arkasındaki kişi olarak görülüyor. Haziran ayında Türkiye`nin Musul Başkonsolosluk personeli -Başkonsolos dahil- teröristlerce alıkonmuştu. Şimdi ise hepsi sağ salim kurtarılabildi. Tam olarak aydınlatılmayan kurtarma operasyonu hakkında vatandaşların kafalarında hâlâ soru işaretleri kalsa da birçok kişi için MİT Müsteşarı Hakan Fidan günün adamı konumunda.

Hakan Fidan, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın tam güvenine sahip. Fidan, Ankara ile Kürt terör örgütü PKK ve onun tutuklu lideri Abdullah Öcalan arasında -kalıcı barış adına- yürütülen müzakerelerde merkezî rol oynuyor.

2012 yılının şubat ayında, Gülen cemaatine yakın bir savcı -PKK ile müzakere nedeniyle vatana ihanetten- Fidan’ı gözaltına aldırmak istedi. Erdoğan, bunun üzerine ceza olarak savcının görev yerini değiştirtti ve MİT Müsteşarının soruşturulmasını Başbakan onayına bağlayan bir kanun çıkarttırdı. İlgili kanun 17 Şubat`ta öğle saatlerinde Meclise geldi ve bir sonraki gün sabahın altısında onaylandı.

Fidan profesyonel biri olarak görülüyor.

Türkler misafirperver bir halk olduğundan Fidan’ın istihbarat birimi Türkiye’de bulunan yabancı basın mensuplarının -buna telefon görüşmeleri de dâhil- hiçbir zaman yalnız hissetmelerine fırsat bırakmıyor. Servis kalitesinin artırılması için başka görüşmeler de kayıt altına alınıyor ve gerekli görüldüğü durumlarda YouTube ve benzeri yayınlar üzerinden bu kayıtlar herkese açılıyor. 2006 yılında Fidan “Bilgi Çağında Diplomasi” konulu doktora tezini İngilizce yapmış ve oldukça zeki birisi olarak kabul ediliyor. Eğer kendisi 2015 yılında yapılacak genel seçimlerde dışişleri bakanı ve hatta hükûmet liderliğine yükselir ise bu hiç de sürpriz olmaz. (Almanya, Frankfurter Allgemeine Zeitung - 23 Eylül 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —