Tarih: 28.08.2015 18:13

'Güvenli Bölge' Oluşturuluyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Thomas Seibert

Suriye ile Sınır Güvenliğini Türkmenlerin Sağlaması Öngörülüyor... Türkiye, Suriye´nin kuzeyinde bir 'güvenli bölge' oluşturmak için harekete geçti.

Ankara, söz konusu bölgenin güvenliğinin sağlanması konusunda, öncelikle temsilcilerinin Ankara´daki hükûmete binlerce savaşçı göndermeyi teklif ettiği Türklerle akraba olan Suriyeli Türkmenlerin desteğine güveniyor.

Basında yer alan haberlere göre Türkiye´den bir Türkmen birliği kısa süre önce ordunun refakatinde sınırın hemen yakınında bulunan Kilis´in karşısındaki Suriye´nin Azaz şehrine geçti. Ankara´nın, kurulmasının ardından 'güvenli bölge'nin korunması için bir Türkmen polis birliği kurmaya başladığı belirtiliyor.

Türkmenler, Suriye´de Devlet Başkanı Beşar Esad hükûmetinin birliklerine olduğu kadar İslam Devleti (İD) ve Suriyeli Kürtlere karşı da savaşıyor. Bu durum Türkmenleri ideal ittifak ortağı yapıyor. Resmî açıklamalarda, güvenli bölgenin mültecilerin geri dönmesi amacıyla inşa edildiği söylense de Ankara öncelikle Kuzey Suriye´de kendi devletini kurmak istediğinden şüphelendiği Kürtleri hedef alıyor.

Türkiye ile ABD, İD´yi hava saldırılarıyla bölgeden temizleme hususunda anlaştı. Washington, planın bu bölümüne mesafeli yaklaşsa da Ankara, bölgenin kurulmasının ardından kontrolü 'ılımlı' asilerin üstleneceğini söylüyor.

İki müttefik tartışırken İD, Kuzey Suriye´de yeni bir taarruz başlattı. Irak da hâlâ cihatçıların terörüne maruz kalmaya devam ediyor. Uğruna mücadele edilen ülkenin batısında meydana gelen bir saldırıda, iki yüksek rütbeli general öldürüldü. (Almanya, Der Tagesspiegel - 28 Ağustos 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —