• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

´Güvenli bölgeler, Suriye´de barış yönünde atılan büyük bir adım´

´Güvenli bölgeler, Suriye´de barış yönünde atılan büyük bir adım´

Sputnik´e konuşan Plehanov Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi askeri uzman Aleksandr Perendjiyev, uriye´de güvenli bölgeler kurulmasına ilişkin memorandumu değerlendirdi.

 

Plehanov Ekonomi Üniversitesi öğretim görevlisi askeri uzman Aleksandr Perendjiyev, Suriye´de güvenli bölgeler kurulmasına ilişkin memorandumun barışçıl çözüm yönünde atılan büyük bir adım olduğunu belirtti.

Sputnik´e konuşan Perendjiyev, “Astana´da imzalanan Suriye´de 4 güvenli bölgenin kurulmasına ilişkin memorandum bu ülkede barışçıl çözüm yönünde atılan büyük bir adım olacak. Şimdi, barış isteyen muhalif gruplar yasal çerçeve içerisinde Suriye hükümetiyle uzlaşı arayabilecek. Garantör ülkeler olarak Rusya, İran ve Türkiye´nin çabaları sayesinde ek güç, barış ve uzlaşı istemeyen teröristlere karşı sert mücadeleye yönlendirecek” yorumunda bulundu.
 
Bunun yanında yabancı ülkelerin kontrolündeki güvenli bölgelerin, bu ülkelerin etki alanına dönüşmesi riskinin olduğunu belirten Perendjiyev, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Bu bölgelerin Suriye´nin bağımsızlık ve toprak bütünlüğü ilkesine aykırı olmayacağı deklare edildi. Ama eski örnekler, örneğin 2. Dünya Savaşı sonrasındaki Almanya, bu tür bölgelerin uzun süre kaldığını gösteriyor. 1945´te birleşik Almanya´dan bahsediliyordu ama sonuç itibariyle 3 devlet kuruldu: Almanya Demokratik Cumhuriyeti, Almanya Federatif Cumhuriyeti ve Batı Berlin. Bugün bile Almanya´da ABD askerleri var ve bu ülkenin hükümeti ABD´nin kontrolünde”. 

Uzman, “Bugün bu örneğin Suriye´de uluslararası teröre karşı mücadeleden müttefiklerle tekrarlanmaması için akılda tutmak gerekir” diye konuştu.



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor