Tarih: 19.08.2020 21:57

Habertürk yazarı Sarıkaya: Tuna-1 ve Kıyıköy´de doğalgaz bulundu

Facebook Twitter Linked-in

 

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Türkiye´nin bir süredir sondaj çalışmaları yaptığı Tuna Nehri çıkışındaki Tuna-1 ve Trakya kıyalarındaki Kıyıköy´de önemli doğalgaz kaynağının keşfedildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Başkent Organize Sanayi Bölgesi´ndeki ´Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası´nın açılışında cuma günü verecekleri müjde ile Türkiye´de yeni bir dönemin açılacağını söylemesinin ardından Bloomberg News, Karadeniz´de doğalgaz rezervine rastlandığını duyurmuştu. Bu gelişmeleri köşesine taşıyan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, Ankara´daki Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkililerine dayandırdığı yazısında, doğalgaz yatağının Tuna-1 ve Kıyıköy´de olduğunu aktardı.

Sarıkaya´nın yazısı şu şekilde:

'Türkiye bir süredir sondaj çalışmalarını yaptığı Tuna Nehri çıkışındaki Tuna-1 ve Trakya kıyalarındaki Kıyıköy´de önemli doğalgaz kaynağı keşfetti.

Konuyla ilgili uzmanların aktardığına göre 15 Temmuz tarihinden bu yana Karadeniz Ereğlisi açıklarında bulunan Tuna-1 adını alan bölgede sondaj faaliyetini sürdürüyordu.

Verilen bilgiye göre Tuna-1 bölgesinde uzmanların nitelemesine göre 'iyi nitelikte' doğalgaza rastlanırken, benzer şekilde Tuna Nehri´nin çıkış ağzını oluşturan Trakya´daki Kırklareli´nin Kıyıköy bölgesinin açıklarında da bir başka rezerve rastlandı.

Bloomberg News de bazı uzmanlara dayanarak 'Karadeniz´de doğalgaz rezervine rastlandığını' duyurdu.

Euronews ise bunu Akdeniz olarak gösterirken, bu iddiasına gerekçe olarak Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı '´Gaz kaynağının Akdeniz değil, Karadeniz´de bulunduğu iddiasının stratejik ve hedef şaşırtma amaçlı olabileceğini' verisine dayandırmıştı.

Ancak Ankara´daki TPAO yetkilileri ile dün yaptığım sohbette aktarılan bilgi doğalgaz yatağının Tuna-1 ve Kıyıköy´de olduğu yönünde.

Türkiye çok uzun yıllardır Karadeniz´de hidrokarbon yatakları arayışını sürdürmüş, bir süre önce de Trabzon limanında bulunan Fatih-1 sondaj gemisi Tuna-1 sahasına hareket ederek sondaja başlamıştı.

Yetkililer, bulunan doğalgazın sevindirici boyutta olduğunu da kayda geçirdi...'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —