• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Hadrinaus Güneşle Buluşturulacak

Hadrinaus Güneşle Buluşturulacak

Erdek İlçesi Düzler Mevki´nde 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kenti´nde bu yılın kazı çalışmaları başladı.

Haber Ekspres Gazetesi

Erdek İlçesi Düzler Mevki´nde 2 bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan Kyzikos Antik Kenti´nde bu yılın kazı çalışmaları başladı.

Kyzikos Antik Kenti´ndeki kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları, Müzeler Genel Müdürlüğü, Erdek Kaymakamlığı ve Erdek Belediyesinin katkılarıyla yürütülüyor. Erzurum´daki Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Doç. Dr. Nurettin Koçhan´ın başkanlığını, aynı üniversiteden Doç. Dr. Korkmaz Meral´in yardımcılığını yaptığı çalışmalarda, Bakanlık Temsilcisi olarak Arkeolog Elif Şener, eski çağ tarihçisi Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, 2 araştırma görevlisi ile 2´si doktora 18 öğrenci ve 7 işçi görev alıyor. Bu yılki hedeflerinde, Hadrianus Tapınağı´nın bazı bölümlerini gün ışığına çıkarmak olduğunu söyleyen Doç. Dr. Nurettin Koçhan, şöyle dedi: “3 oda ortaya çıkartıldı. Tapınağın 116 metre olan en uzun kenarı 2010 yılında ortaya çıkarılmıştı. İlk etapta çevresini açmaya, yapısal kalıntıları ortaya çıkartmaya çalışıyoruz. Şu anda tapınağın batı arka kısmında kazı çalışmaları devam ediyor. Böylece tapınağın yan kuzey kısmını açmış olacağız. Amacımız, tapınağın gerçek ölçülerini ve üst yapısına ait kalıntıları tespit edebilmek ve tapınağın nasıl bir yapıya sahip olduğunu üstü kazılmadan ortaya koyabilmek. Bunu bugüne kadar buluntular sayesinde kısmen öğrendik. Tapınak zaman içinde büyük tahribata uğramış. Mermer eserler kireç kuyularında bile yakılmış. Ondan sonra tapınağın etrafında küp şeklinde kuru tahıl depolarını yerleştirmişler. Sonra bu bölge Hıristiyanlık dönemine ve orta çağa kadar mezarlık olarak kullanılmış. Orta Çağa ait bazı yapılar eklenmiş. Bunların hangi amaçla kullanıldığını ortaya koymaya çalışıyoruz. Bugüne kadar 3 odayı ortaya çıkarmamıza rağmen zeminde veya içinde kullanım amacına ait hiçbir şey bulamadık. Bunların devamının Kuzey yönünde çıkabileceğini umuyoruz. Biz daha ziyade yapıları ortaya çıkarmaya çalışıyoruz.”

Hadrianus Tapınağı´nın Anadolu´da bulunan en büyük tapınaklardan biri olduğunu anlatan Doç. Dr. Meral de, bölgede sık görülen büyük depremlerin tapınakta büyük tahribatlara neden olduğunu kaydetti. 11 yılda çıkartılan eserler Kyzikos Antik Kentte 11 yıldır devam eden kazı çalışmalarında, mermer aslan başlı su olukları, tapınağa ait 105x85 santim ebadında tam boyutta mermer çatı kiremidi, 2 metre 25 santim çapında sütün tamburları, Pithos denilen topraktan küp şeklinde erzak deposu, Kyzikos paraları, Kral başı, içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü lahit mezar, mezar hakkında bilgi veren yazılı taş,1 metre 90 santim çapı, 2.5 metre yüksekliği ve 20 tona yakın ağırlığıyla Roma Dönemi´ne ait çıkarılan en büyük sütün başı, kireç elde etmek için tarihi eserlerin yakıldığı 2 kireç kuyusu ortaya çıkartıldı. (İzmir,Haber Ekspres Gazetesi-25.07.2016)



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor