• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

'Halifelik İlanı Geçerli Değil'

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Halifeliğin kaldırılmasından bu yana yeni bir halife ilan ederek Müslüman dünyasını birleştirmeye çalışan bazı hareketler oldu. Ancak bunların ne siyasi ne de hukuki açıdan bir geçerlil

Ayla Jean Yackley

Türkiye`nin bir numaralı din adamı ve eski halifenin en üst düzey imamının halefi konumundaki Diyanet İşleri Başkanı, İslamcı militanların Irak`ta 'halifelik' ilan etmelerinin meşru olmadığını ve Hristiyanlara yönelik ölüm tehditlerinin medeniyeti tehdit ettiğini söyledi.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Böyle açıklamaların hiçbir geçerliliği yoktur. (...) Halifeliğin kaldırılmasından bu yana yeni bir halife ilan ederek Müslüman dünyasını birleştirmeye çalışan bazı hareketler oldu. Ancak bunların ne siyasi ne de hukuki açıdan bir geçerliliği vardır.' diye konuştu.

Görmez önceden IŞİD adıyla bilinen örgütün Müslüman olmayanları ölümle tehdit ettiğini ve bu tehditlerin büyük zararlar verdiğini söyledi.

Görmez, 'Hristiyanlara karşı yapılan açıklamalar çok çirkin. İslam alimleri bu konuyla ilgilenmelidir çünkü diğer inanç ve kültürlerin barış içerisinde sürdürülememesi medeniyetlerin çöküşünün habercisidir.' dedi.

'Tarihî Bağlar'

Görmez, İbrahim el Bağdadi`nin halifelik ilanını sorgulayabilecek emsalsiz bir konuma sahip. Bağlı olduğu kurum 1924`te kuruldu ve Osmanlı Şeyhülislamı`nın yerini aldı. Şeyhülislam Osmanlı`da yeni padişahlara onay veren ve aynı zamanda hukuki başdanışmanlık yapan müftülüktü.

Halifelik, Osmanlı İmparatorluğu`nun kalıntılarından laik Türkiye Cumhuriyeti`ni kuran Mustafa Kemal Atatürk`ün erken dönem modernleşme çabaları sırasında, 1924`te kaldırıldı.

Görmez, 'halifeliğin Batılılar tarafından yanlış bir şekilde dinî bir makam, bir papalık gibi' görüldüğünü fakat aslında tarihte 'siyasi bir otorite' olduğunu belirtiyor.

Müslümanların artık halife gibi tek bir otoritenin yönetimi altında birleşmelerinin mümkün olmadığını söyleyen Görmez, Avrupa Birliği gibi siyasi blokları örnek alıp ortak demokratik değerler altında birleşebileceğini belirtti.

Görmez, 'Yüzyıldır süren işgallerin, diktatörlük rejimlerinin ve bastırılan kimliklerinin öcünü dini alet ederek almaya çalışıyorlar. Batı bu terör ve şiddetin nedenini dinde arıyor ancak bunlar Orta Çağ`ın mezhep savaşlarına benzemiyor.' şeklinde konuştu.

Dünyada her gün 1000`e yakın Müslüman`ın ölümcül ihtilaflarda hayatını kaybettiğini söyleyen Görmez, 'Bu sayının neredeyse yüzde 80`i diğer Müslümanlar tarafından, kendi kardeşleri tarafından öldürülenler.' dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: 'Müslümanların bu ihtilafların nedenini başka yerde aramalarına gerek yok. Küresel güçlerin bir sorumluluğu var ancak Müslümanlar bunun küresel güçler tarafından kontrol edilemeyeceğinin farkına varmalıdır.' (İngiliz Haber Ajansı REUTERS - 22 Temmuz 2014)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor