Tarih: 27.02.2018 22:00

Hariri ´esir alındığı´ Suudi Arabistan´ı yine ziyaret edecek

Facebook Twitter Linked-in

 

İran dini liderinin başdanışmanı Ali Ekber Velayeti´yi ağırlamasının ardından aniden Suudi Arabistan´a çağrılmış, 3 Kasım´da gittiği Riyad´da ertesi gün beklenmedik şekilde istifasını açıklayarak Ortadoğu´yu birbirine katmış olan Lübnan Başbakanı Saad Hariri´ye yine Suudi yolları gözüktü.  

Suudi Veliaht Prensi tarafından zorla istifa ettirildiği ve ev hapsinde tutulduğu haberleri üzerine tüm Lübnan´ın ülkesine dönmesi için seferber olduğu Hariri, Beyrut´u ziyaret eden Suudi Kralı Selman´ın elçisi, Kraliyet Divanı Müsteşarı Nizar Alula ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamayla Lübnanlıları bir kez daha huzursuz etti. 

Sünni blok lideri, Suudi Arabistan´dan davet aldığını, görüşmenin olumlu geçtiğini, en kısa zamanda davete icabet edeceğini söyledi.

KONFERANSLAR, TEMASLAR VE ARAP ZİRVESİ İÇİN 

Suudi Arabistan´da bir dizi konferansa katılacağını, birçok yetkiliyle görüşeceğini ve Arap zivesine katılacağını anlatan Hariri, Lübnan ordusunun güçlendirilmesi ve ´Hizbullah´ın silahları meselesinin´ diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini, Lübnan için en iyisinin kendisini savunabilen bir ordu olacağını dile getirdi.

´SUUD´DAN LÜBNAN´IN BAĞIMSIZLIK VE OTORİTESİNE SAYGI´

Hariri´nin açıklamasına göre Alula, Suudi Arabistan´ın, kendi kendinin hakimi bir Lübnan istediğini, bağımsızlık ve otoritesine saygı duyduğu Lübnan´ın her zaman yanında olduğunu söyledi. 

Alula, İran destekli Şii örgüt Hizbullah´ın siyasi müttefiki olan Cumhurbaşkanı Mişel Aun´la da biraraya gelip Hıristiyan lidere Suudi Kralı Selman´ın selamlarını iletti.

Aun, Lübnan´ın Suudi Arabistan ile en iyi seviyede ilişkiler kurmaya önem verdiğini, Arap ülkeleri ile uyumlu ilişkiler kurulması gerektiğini dile getirdi.

HARİRİ: DRAMATİK OLSUN, OLUMLU ŞOK YARATSIN İSTEDİM

Diğer yandan Hariri, eski Lübnan Başbakanı olan babası Refik Hariri´nin öldürülmesinin 13. yıldönümü etkinliklerinde öğrencilerle biraraya geldiğinde yine tuhaf açıklamalar yaptı.

Neden Suudi Arabistan´da istifa açıklaması yaptığı sorulduğunda ´´Daha dramatik olsun istedim´´ karşılığını veren Hariri, ´´Lübnan halkı ve siyasi partileri arasında olumlu bir şok yaratmak için yaptım´´ dedi.

Riyad´dan Paris´e geçerek Beyrut´a 21 Kasım´da dönebilen Hariri, kendisi Riyad´deyken istifasını kabul etmemiş olan Aun ile görüşmesinin ardından 'Cumhurbaşkanı, istifamı bekletmemi ve konuyla ilgili daha fazla istişarede bulunmamı istedi. Bu isteğini kabul ettim´´ demişti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —