• BIST 100

    10279,98%0,03
  • DOLAR

    32,31% -0,06
  • EURO

    34,84% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2408,92% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3895,03% 0,21

Haritalarda Ukrayna Savaşı

Haritalarda Ukrayna Savaşı

Doğu Ukrayna´da yoğun çatışmalar devam ediyor ve kilit noktalar Rus güçlerinin yoğun bombardımanı altında.

 

İşte son gelişmeler:

  • Rus güçleri doğudaki Severodonetsk kentinde kontrolü genişletmeye çalışıyor
  • Rus birlikleri, Harkov şehrinin kuzeyindeki Ukrayna mevzilerine saldırmaya devam ediyor.
  • Güneyde Mariupol´un büyük bir kolera salgını riski altında olduğu söyleniyor
  • Ukrayna´nın karşı saldırıları, Kherson ve Zaporizhzhia´nın güney bölgelerinde ilerliyor

Doğu şehirleri yoğun bombardıman altında

Rus yetkililer, güçlerinin, Rus destekli ayrılıkçıların işgalden önce önemli toprakları elinde bulundurduğu Ukrayna´nın doğu bölgeleri olan Donetsk ve Luhansk´a atıfta bulunan Donbas´ın 'tam kurtuluşu' için savaştığını söyledi.

Rusya doğuda yavaş ama önemli ilerlemeler kaydetti ve şu anda Luhansk bölgesinin %90´ından fazlasını kontrol ediyor.

/resimler/2022-6/23/1144310888000.jpg

 

Rus kuvvetleri Severodonetsk´in tam kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor. Savaş Araştırmaları Enstitüsü´ne (ISW) göre şu anda şehrin tüm yerleşim bölgelerini işgal ediyorlar ve çatışmalar Azot sanayi bölgesi çevresinde yoğunlaşıyor.

Şehri almak, Rusya´nın ana hedeflerinden biri çünkü bu, Luhansk bölgesinin neredeyse tamamını kontrol etmeleri anlamına geliyor.

/resimler/2022-6/23/1145072923141.jpg

 

İngiltere Savunma Bakanlığı´na (MoD) göre, Rusya´nın Donbas´taki 90 km uzunluğundaki merkezi cephe hattı Siversky Donets nehrinin batısında yer alıyor.

Savunma Bakanlığı, Donbas taarruzunda başarıya ulaşmak için Rus kuvvetlerinin 'ya iddialı kanat harekâtlarını tamamlaması ya da nehir geçişlerini taarruz etmesi' gerektiğine inanıyor.

Rus kuvvetleri Popasna´dan kuzeye hareket etti ve Bakhmut ile Lysychansk´ı birbirine bağlayan önemli T1302 otoyolunu bombalıyor.

Rusya bu güzergah üzerinde kontrol sağlayabilirse, Lysychansk´a Siversk üzerinden bir ikmal yolu kalacak.

Lyman ve Rubizhne artık tamamen Rus kontrolü altında.

Rus kuvvetleri büyük kayıplar verdi

Rus kuvvetleri işgal başladığından beri ağır kayıplar verdi.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya´nın orta ve alt rütbeli subayları arasında büyük kayıplar vermiş olabileceğini söyledi. Bu kayıpların, alt kademeler arasında moral kaybına ve kötü disipline katkıda bulunmasının muhtemel olduğunu söylüyor.

Önemli miktarda Rus silahı da imha edildi.

Sonuç olarak, Rusya, doğuda savaşmak için bazı analistlerin ´Frankenstein güçleri´ olarak adlandırdığı güçleri oluşturarak, aşırı derecede tükenmiş bazı birimleri birleştirmeye çalıştı.

 /resimler/2022-6/23/1145482965018.jpg
ISW´ye göre, daha kuzeyde, Rus birimleri Kharkiv´in kuzeyindeki avantajlı savunma mevzilerini kontrol etmek için yarışıyor ve Donbas´la kara iletişim hatlarını korumaya çalışıyor.

Rusya güneyin tam kontrolünü hedefliyor

Rus kuvvetleri, 2014 yılında ilhak ettiği Kırım ile Donetsk ve Luhansk´ta Rus destekli ayrılıkçıların elindeki bölgeler arasında bir kara koridoru oluşturmak olmak üzere başlangıçta güneyde hızlı kazanımlar elde etti.

Ancak batıda Mykolaiv yakınlarındaki ve Mariupol´daki Ukrayna güçlerinin güçlü direnişi, Rus ilerlemesini önemli ölçüde yavaşlattı.

Rusya, 20 Mayıs´ta sona eren iki aydan fazla süren bir kuşatmanın ardından liman kenti Mariupol´un kontrolünü tamamen elinde tutuyor.

Mariupol´da tatlı su ve tıbbi tesis sıkıntısı var ve MoD´ye göre şehir büyük bir kolera salgını riski altında.

Yaklaşık 100.000 kişi hala şehirde.

/resimler/2022-6/23/1146257446169.jpg

 

ISW, Rus kuvvetlerinin Zaporizhzhia bölgesinde kara saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi.

Batıda Rusya, Odesa´nın kontrolünü ele geçirmeyi ve Ukrayna´nın Karadeniz´e erişimini kesmeyi amaçlamıştı, ancak kuvvetleri Mykolaiv´de sağlam bir savunma tarafından engellendi ve Mart ayında bir Ukrayna karşı saldırısıyla Kherson´a geri çekilmek zorunda kaldı.

ISW´ye göre, güneydeki Ukrayna kuvvetleri, Kherson´a yaklaşmalarına ve Rus kuvvetlerini Zaporizhzhia bölgesinde daha doğuya itmelerine izin veren karşı saldırılar başlatmayı başardı.

Analistler, Rusya´nın Ukrayna kıyılarını ablukaya alan ve ticaretin yeniden başlamasını engelleyen deniz gemilerini korumak için Karadeniz´deki Yılan Adası´nı hava savunmasıyla güçlendirmeye devam ettiğini söylüyor.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/world-europe-60506682 



19.2° / 10.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor