Hasidik Yahudilerin gizli dünyası

Hasidik Yahudilerin gizli dünyası

Hasidikler modern teknolojinin sunduğu imkanların birçoğunu reddediyor, bunların potansiyel bir tehlike, insanın saflığını bozan, çocukların masum zihinlerini kirleten şeyler olarak görüyor.

Paddy Wivell - BBC Muhabiri


Hasidik din adamı ve Stamford Hill sakini Gaby Lock, 'Öyle 10 dakikada Yahudi olunmaz' diyor: 'Uyulması istenen kurallar, dışarıdan birinin kolay kolay anlayabileceği, hazmedebileceği şeyler değildir.'

Misafir olduğum oturma odasında, Londra`da yaşayan 20 bin aşırı Ortodoks Yahudinin yaşamını düzenleyen 613 emirden bazılarını anlatıyor. Çok geçmeden başım ağrımaya başlıyor.
Pencereden dışarı baktığımda, sakallı, siyah şapkalarının altından bukleler sarkan, siyah paltolu adamlar görüyorum. Sinagoga gidiyorlar.

Kendi saçlarını perukla saklayan kadınlar ise, bebek arabalarını iterek Yahudi inançlarına uygun ürünler (koşer) satan süpermarketin yolunu tutuyorlar.

Hasidikler modern teknolojinin sunduğu imkanların birçoğunu reddediyor, bunların potansiyel bir tehlike, insanın saflığını bozan, çocukların masum zihinlerini kirleten şeyler olarak görüyor.

Örneğin televizyona 'yetzer hara kutusu' diyorlar. Kabaca 'şeytani günah makinesi' diye çevrilebilir.

Ancak bu kurallar sadece ev içindeki yaşamı değil, toplumsal yaşamı da sıkı kurallara bağlıyor.

Öyle ki Hasidik Yahudilerin en kalabalık olduğu semt olan Stamford Hill`e girdiğinizde başka bir ülkeye adım atmış gibi oluyorsunuz.

Gaby Lock, 'Hayır işlerinin nasıl yapılacağını belirleyen kurallar, evlilikle ilgili kurallar, etin nasıl tuzlanacağını belirleyen kurallar, yemeğin nasıl yenmesi, tuvalete nasıl girilmesi gerektiğini belirleyen kurallar' diye anlatmaya devam ediyor.

Ancak bir gazeteci için bu kuralları uygulamada gözlemlemek çok zor. Çünkü özel hayatın gizliliğine büyük önem verdikleri gibi, medyaya da son derece şüpheyle bakıyorlar.

Gaby Lock ve eşi ise biraz farklı. Medyayla ilişki kurmayı, hatta tartışma yaratacak sözler söylemeyi seviyor. Bu nedenle de topluluk içinde biraz isyankar bir figür olarak değerlendiriliyor.

Ancak onun bile sınırları var. Örneğin röportajı evde yapıyoruz. Dışarıda görüntülenmek istemiyor.

Evlilik kuralları

Benimle konuşmayı kabul eden bir başka isim de Avi Bresler. İsrail`den çocuk yaşta ayrılmış. 41 yaşında ve 5 çocuk sahibi.

Büyük oğlu Yitzak Mair o gün evleniyor ve Bresler, evlilik ile ilgili kuralların en önemlisi olduğunu anlatıyor. 'Bu yıl 100 kadar düğüne davet edildim. Bizde böyledir.' diyor.

Hasidikler genelde erken yaşta, 18-19 gibi evleniyorlar.

Sıkı toplumsal kurallar nedeniyle, kız ve erkeklerin birbirlerini görüp tanıma olanakları yok. O nedenle de birçok aile çöpçatan tutuyor.

Düğüne kadar hemen hiç bir araya gelmiyorlar. Ayrıca evlendikten sonra bile, kadının kocasının gözlerine bakması yasak.

'Babamın nesli evlenecekleri kızı sadece birkaç kez görebilirmiş. diyor Bresler: 'Bir iki dakikalığına bir araya gelir, birbirlerine `merhaba` der, sonra da düğünü beklerlermiş. Şimdi değişti. Şimdikilerin bir iki saat buluşup konuştuğu oluyor.'

Düğün hazırlıklarıAvi Bresler ile düğünün yapılacağı yere gidiyoruz. Yaklaşık 400 kişi davetli. Bunun mütevazı bir sayı olduğunu söylüyor.

Tam girdiğimizde, kadın ve erkek konukları ayıracak beyaz bir perde çekiliyor mekanın ortasına.

'Kadınların bölümünü, bir merdivene çıkıp, perdenin üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Ama öte tarafa geçmeyin.' diyor Bresler.

Düğün gelin ve damadın, bahçeye gerilen bir tentenin altında yerlerini almasıyla başlıyor.

Gelin damadın etrafında 7 çember çiziyor ve birlikte Tanrı`nın 7 nimetini sayıyorlar.

Bresler`in oğlu biraz gergin görünüyor. Ama ilk kez bu gece birbirlerine dokunacakları düşünüldüğünde normal tabii bu.

Yemeğin ardından masalar kenara çekiliyor ve salonun ortasında yer açılıyor.

O andan itibaren ortam gerçek bir düğün ortamına dönüyor.

İnsanlar dans etmeye başlıyor, içki su gibi akıyor.

Bresler bir yandan dans edip bir yandan insanların bardaklarını doldururken, 'Ayakta duramıyorum artık, çok içtim.' diyor.

Böylesi dindar insanlardan, böyle bir final beklemiyor insan doğrusu. (bbc)



MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

Gençlik Merkezimiz ve Mukavimler Derneği tarafından “Türkiye ve Adalar Meselesi” konulu konferans İzmir’de gerçekleştirildi.

Türkiye

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

Gençlik Merkezimiz tarafından, Kazım Karabekir’in değerli kızı Timsal Karabekir hanımefendi Kazım Karabekir Paşa Kültür Merkezi’nde ziyaret edildi.

Türkiye

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Yaptırımlar hafifletilebilir

Dünya

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya'nın barış için büyük tavizler verdiğini söyledi. Trump, "savaşı durdurup Ukrayna'nın tamamını ele geçirmemesini", barış anlaşmasına giden yolda büyük bir taviz olarak nitelendirdi.

Dünya

MAVİ VATAN GÜNDEMDEN HİÇ DÜŞMEMELİ

GENÇLİK MERKEZİMİZ TİMSAL KARABEKİR’İ ZİYARET ETTİ

ABD, Suriye yönetimiyle normalleşme için ön koşullarını açıkladı: Yaptırımlar hafifletilebilir

Trump'a göre, Rusya'nın Ukrayna'yı ele geçirmemesi büyük bir taviz

Ticaret geriliminde 'toplantı muamması': Trump "görüştük" dedi, Çin reddetti

Tarife gerilimi küresel ekonomide resesyon endişelerini körükledi

İsrail ordusunda isyan büyüyor: 'Gazze’de ne kaldı ki hala bombalıyorsunuz?'

Gizli operasyon ifşa oldu: Esad, Suriye’den para ve gizli belgeleri böyle kaçırmış

Siyasette ‘ishâl-i fem’ salgını

Aliyev’den KKTC’ye destek: Her zaman yanlarındayız

ABD, Çin'e yönelik tarifeleri artırırken, diğer ülkeler için ek tarifeleri 90 gün süreyle durdurdu

Rusya’dan Ukrayna’ya İHA saldırıları: 12 yaralı

Bayraktar TB2 gerçekleştirdiği manevrayla dünya havacılık tarihine geçti

Suriye'de örtük savaş

Ah Olric, nedir bu ergen siyaseti!

TÜRK DÜNYASININ ‘BAŞBUĞ’UNA SAYGI

AVRASYA BİR VAKFI VE ASAM’DAN CHP’YE KINAMA

Harakiri, CHP ve ‘akıl tutulması’

Yansımalar

MURAT ÜLKER’İN MURAT ÜLKER’LE RÖPORTAJI (1)

SURİYE'DEKİ EMPERYALİST SINAMALAR

Türkiye ABD ve müttefiklerinin füzelerinden daha iyisini üretti

Suriye'deki olayların arkasında bu iki ülke var! Uzman isim olasılıkları sıraladı

Altay tankında ABD ve Rusya’da olmayan özellik

Nadir toprak elementlerinin günümüz jeostratejisindeki yeri

Emekli Albay Eray Güçlüer'den çarpıcı analiz! ABD Güney Kıbrıs'ı neye hazırlıyor?

İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Iğdır Nahçıvan Boru Hattı açılışında bir araya geldi

ABD basını, Bayraktar AKINCI'yı yakın takibe aldı: Türkiye'nin iktidara yükselişi

Trump'tan Gazze halkına tehdit: Esirleri bırakmazsanız öleceksiniz

Macron: ABD yanımızda değilse savaşa hazır olmalıyız

Yükleniyor