Tarih: 24.06.2014 08:24

Havada Büyük Yarış

Facebook Twitter Linked-in

CNN

Türk Hava Yolları, son yıllarda destinasyonlarına Avrupa ve Asya’da yeni uçuş noktaları ekleyerek ve Afrika’ya da açılarak gittikçe güçlendi. İstanbul’da inşası devam eden milyarlarca dolarlık yeni merkezî havalimanı, bu etkileyici büyümenin yakında yeni bir ivme kazanacağına işaret ediyor. Ancak Körfez bölgesi ve Orta Doğu’da ağını genişleten çok sayıda hırslı rakibin varlık gösterdiği bir ortamda Türk havacılık vizyonu büyümeye devam edebilir mi? John Defterios, bu sorulara cevap bulmak için THY Genel Müdür Temel Kotil ile konuştu.

DEFTERIOS: Sizce neden Türkiye kaynaklı bu kadar fazla bir büyüme var?

KOTİL: Hava yolu taşımacılığı büyük bir iş. Doğu Asya, Afrika ve Avrupa’da ekonomik büyüme var ve biz de bundan beslenerek büyüyeceğiz. Çok basit.

DEFTERIOS: Orta Doğu coğrafyasında ve özellikle Körfez ülkelerinde büyümekte olan çok sayıda merkezin varlığından dolayı sizce bu pazar ne zaman iyice doymuş hâle gelecek?

KOTİL: Hava yolu işinin güzelliği burada işte. 3,1 milyar civarında yolcu var ve bu rakam 2030’a kadar 7-8 milyara ulaşacak. Yani daha fazla yolcu geliyor. Yüzde 18’lik bir büyüme hızımız var. Körfez’deki dostlarımız yüzde 10-15 aralığında bir hızla büyüyor. Olan şu: Yolcular hava yolu şirketleri arasında dolaşıyor. Yani Avrupa’daki X şehrinden Asya’daki Y şehrine İstanbul, Dubai, Abu Dabi vesaireden gitme seçeneğiniz var.

Burada kazanan, yolcularını seven hava yolu olacak. Biz yolcularımızı seviyoruz. Son iki yıldır Avrupa’daki en iyi hava yoluyuz. İnşallah bu şekilde devam ederiz ama kim bilir… Çok çalışacağız.

Büyük bir sektör, büyük bir pazar… İyi olursak kazanan biz oluruz. Önemli olan iyi bir markaya, kaliteye, fiyata, ağa, büyüklüğe sahip olmak.

DEFTERIOS: İstanbul’da 35 milyar dolarlık üçüncü bir havalimanıyla büyük bir altyapı yatırımı yapıyorsunuz. Bazıları bunun fazla büyük olduğunu, bu boyutta bir havalimanına gerçekten ihtiyacınızın olmadığını söylüyor. Bu eleştirilere cevabınız nedir?

KOTİL: Hayır, ihtiyacımız var. İstanbul’dan bütün Avrupa’ya ulaşmamız lazım. Bir Avrupa hava yolu şirketi olarak yüzden fazla yeni uçuş noktamız olacak. Ayrıca Orta Doğu’nun tamamı, Afrika, Kuzey Afrika, Orta Afrika ve Orta Asya da kapsama alanımız içinde. Yani Türk Hava Yolları, İstanbul merkezinden iyi bir besleyici hava yolu olacak. 2023’e kadar yıllık yolcu sayısı 120 milyon olacak. Bu sebeple büyük bir havalimanı yatırımı yapılabilir. Daha büyük olan bu havalimanlarını Türk Hava Yollarının yolcu potansiyeliyle birleştirebiliriz. Tarih değişecek. Diğer merkezleri besleyen Asya hava yolu şirketleri İstanbul’a gelecek. Bugün İstanbul’a uçmak istiyorlar ancak kapasite konusundaki endişeleri sebebiyle gelmiyorlar. Türkiye, büyüyen bir ülke. Maliyet önemli bir mesele değil çünkü Türk Hava Yollarının hacmi zaten ortada. (CNN-İnternet, 20 Haziran 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —