Tarih: 06.03.2015 14:13

Hayalet Gemiler İçin Yardım İsteği

Facebook Twitter Linked-in

AP

Türkiye, kaçakçılar tarafından tek seferde yüzlerce göçmeni Avrupa kıyılarına göndermede kullanılan hayalet gemiler konusundaki mücadelesine yardım etmesi için Avrupa Birliği`ne başvuruyor.

Türkiye’nin Brüksel’deki Büyükelçisi Selim Yenel, çarşamba günü AB milletvekillerine, ülkesinin “bu meselelere ilişkin düzgün bilgi ve iş birliğine” ihtiyacı olduğunu söyledi.

Yenel, AB’ye uydu görüntüsü ve başka istihbarat bilgileri sağlaması için çağrı yaptı.

Ocak ayında, Akdeniz’de birçoğu Suriye’den kaçan 1.000’in üzerinde göçmenin olduğu iki kargo gemisi bulundu. Kaçakçılar, göçmenleri kilitlemiş ve gemileri otomatik pilotla ilerleyen bir şekilde İtalya kıyısına doğru göndermişti.

AB Türkiye’den; Türk yetkililer fark etmeden, gemilerin, Suriye sınırı yakınındaki Mersin Limanı`ndan nasıl ayrılmış ve İtalya’ya doğru yol almış olduğuna dair bir açıklama istiyor.

Yenel, kargo gemilerinin, Türkiye’nin yetki alanının dışında uluslararası sularda faaliyet göstermekte olduğunu ancak kaçakçıların, göçmenleri Türk kıyısındaki noktalardan gemilere taşıdığını söyledi.

Selim Yenel, “Küçük ikmal gemilerinin yakalanması, sıklıkla ne kadar çok istihbarat toplayabildiğimize ve mevkidaşlarımızla paylaştığımıza bağlıdır.” diyerek “bunların kelimenin tam anlamıyla radarın altından sıyrıldıklarını” sözlerine ekledi.

AB’nin İspanya’daki uydu merkezi keşif yapıyor ve analiz sağlıyor, felaket sırasında ve savunma veya güvenlik operasyonları için buraya başvurulabiliyor.

AB, Ankara’daki hükûmetten hayalet gemilerle ilgili bilgi almaya çalışırken Türk Büyükelçi, bilgi paylaşımlarının gelişmekte olduğunu söyledi.

Türkiye, şu anda Suriye’deki ihtilaf nedeniyle iki milyon kadar mülteciye geçici olarak ev sahipliği yapıyor ve onları barındırma çabaları dolayısıyla 5 milyar dolardan fazla harcama yaptı. Yenel, uluslararası toplumun yalnızca “bir damlacık” yardım sağladığını söyledi. (ABD, AP - 04 Mart 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —