• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

´Haydar Aliyev, SSCB´nin başına getirilecekti´

´Haydar Aliyev, SSCB´nin başına getirilecekti´

Çek Cumhuriyeti´nde faaliyet gösteren Rus Kültür ve Bilim Merkezi Başkan Yardımcısı Oleg Soloduhin, bir dönemin SSCB lideri Yuri Andropov´un, Azerbaycan´ın yaşamını yitiren lideri Haydar Aliyev´i kendi halefi olarak gördüğünü kaydett

 

12 Kasım 1982´den ölümüne değin 15 ay süreyle Sovyetler Birliği Komünist Partisi (SBKP) Merkez Komitesi Genel Sekreterliği görevinde bulunan SSCB lideri Yuri Andropov´un, Azerbaycan´ın yaşamını yitiren lideri Haydar Aliyev´i kendi halefi olarak gördüğü ortaya çıktı.

Dönemin SSCB Başbakan Birinci Yardımcısı Aliyev´in danışmanı olan babası Yuri Soloduhin´in anılarını paylaşan Soloduhin şu ifadeleri kullandı: 'Babam, Aliyev´in en önemli Sovyet liderlerinden biri olduğunu anlatıyordu. Saygın şahsiyet idi. Peki neden Aliyev´in Sovyetler Birliği tarihindeki rolünden hiç bahsedilmiyor? Oysa o dönem bir çokları şunu biliyordu: Andropov Mihail Gorbaçov´u değil, Aliyev´i halefi olarak görüyordu. Andropov, Aliyev´i SSCB Başbakanı görevine getirmeyi ve ona geniş yetkiler verilmesini planlıyordu. Fakat SSCB lideri Andropov´un zamansız ölümü Aliyev´in iktidarda yükselmesine engel oldu.' 

Soloduhin, Aliyev´in SSCB Başbakan Birinci Yardımcısı olarak Sovyetler Birliği´nde çok önemli çalışmalara imza attığı ve 12 bakanlıktan sorumlu devlet yetkilisi olduğunu vurguladı.

ALİYEV: SSCB BAŞKANI OLSAYDIM ÜLKENİN YIKILMASINA İZİN VERMEZDİM

Ünlü Rus gazeteci Sergey Brilyov da kendi 'Mihail Gorbaçov: Bugün ve O dönem' adlı belgeselinde, İngiltere´nin 1984 yılında SSCB başına Aliyev veya Gorbaçov´un getirilip getirilmeyeceği hususunda ciddi bir beklenti ve merak içine girdiğine dikkat çekmişti.

Azeri Haggın.az ajansına göre, 1990´lı yıllarda Rus milletvekillerinin 'SSCB Başkanı olsaydınız Sovyetler´in kaderi nasıl olurdu?' sorusunu Aliyev, 'SSCB´nin yıkılmasına hiç bir şekilde ve asla müsaide etmezdim' yanıtlamıştı.



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor